Internationaal3 sep '21 14:13

Wat doet Ida met Joe?

Auteur: BNR Webredactie

Joe Biden heeft een speech gehouden over de gevolgen van orkaan Ida. De vraag is welke gevolgen dit binnenlandse drama, na het debacle in Afghanistan, heeft voor de Amerikaanse president.

Louisiana na Ida
Louisiana na Ida (Hollandse Hoogte / Getty Entertainment)

Luister ook | De Wereld | Lessen van Afghanistan

Biden legde in zijn speech precies uit hoe hij de hulpverlening gaat uitrollen. Op die manier kon hij laten zien dat hij in charge is van een operatie die goed moet gaan verlopen, zegt Amerika-deskundige Koen Petersen. De president hoopt dat daarmee de herinnering aan de chaotische en zeer bekritiseerde aftocht uit Kabul wat naar de achtergrond verdwijnt. Biden werd vorig jaar onder meer gekozen op de belofte dat hij een competente president zou zijn. Dat is behoorlijk ondermijnd geraakt. Dit was een kans, zegt Petersen, om te laten zien dat hij zo competent is als hij zijn kiezers heeft beloofd.

Ervaring

Biden legt een duidelijke link tussen Ida en klimaatverandering. Op het eerste gezicht lijkt hij het goed aan te pakken. Volgens Petersen heeft hij twee voordelen. Het eerste is dat er rond grote steden als Louisiana enorme infrastructurele werken zijn opgebouwd. Die hebben de schade echt significant beperkt. Het tweede is dat Amerika na orkaan Katrina, 16 jaar geleden, ervaring heeft met zo'n grote ramp en dus beter is voorbereid. In termen van mensenlevens: in Louisiana zijn nog geen tien mensen omgekomen, terwijl er door Katrina bijna 2000 doden te betreuren waren.

Luister terug | Amerikanen zetten zich schrap voor orkaan Ida

Gerelateerde artikelen