Internationaal7 sep '21 13:28

Europese Commissie wil dwangsom voor Polen

Auteur: BNR Webredactie

De Europese Commissie wil met een dwangsom afdwingen dat Polen een tuchtcollege voor rechters ontbindt. De commissie heeft het Europees Hof van Justitie, dat Polen in juli opdroeg een eind te maken aan het college, om de maatregel gevraagd.

(Flickr / Sébastian Bertrand)

Luister terug | Brussels ultimatum Polen verlopen

Oplopende dwangsom

De commissie laat aan het hof over hoe hoog de dwangsom moet worden. De som zou iedere dag dat Polen nalaat de uitspraak van het hof uit te voeren verder oplopen. Het dagelijks bestuur van de EU begint daarnaast een strafprocedure die Polen opnieuw voor het hof in Luxemburg kan brengen omdat het land opdrachten van het hof niet uitvoert. Dan kunnen boetes volgen.

De commissie is al enige tijd verwikkeld in een hoogopgelopen conflict over de hervormingen van de Poolse rechterlijke macht. Die tasten de onafhankelijkheid van de Poolse rechtspraak aan, vindt Brussel, wat het Europees Hof in juli beaamde. De ruzie houdt ook de uitkering van miljarden euro's uit het Europese coronaherstelfonds aan Polen op.

Luister terug | Gaat de Poolse regering toegeven aan Brussel?

Onafhankelijkheid Europese rechters

'Het is mijn plicht als justitiecommissaris om de onafhankelijkheid van Europese rechters te waarborgen', zegt Eurocommissaris Didier Reynders. 'De uitspraken van het Europees Hof van Justitie moeten in heel de EU worden eerbiedigd', stelt zijn collega Věra Jourová (Waarden).

De Poolse regering heeft in een reactie op het voorstel uitgehaald naar de commissie. 'De Europese Commissie houdt op onrechtmatige wijze geld voor Polen tegen en vraagt om straffen. Dit zijn daden van agressie.'

Luister terug | Europese Hof doet uitspraak Poolse schending EU-regels

Polen liet eerder weten het werk van het gewraakte college voorlopig stil te leggen. De regering in Warschau zou het toezicht op rechters willen aanpassen. Maar 'de tuchtkamer plant nog altijd hoorzittingen en leeft de opdracht van het hof niet na', zegt Jourová.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen