Internationaal8 sep '21 11:17Aangepast op 8 sep '21 11:41

Duitse politiek droomt van Europees leger

Auteur: BNR Webredactie

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken bezoekt vandaag Duitsland. De militaire basis Ramstein is voor de Amerikanen een van de logistieke knooppunten voor de evacuatiemissie in Afghanistan. Hier ontmoet hij zijn Duitse collega Heiko Maas en samen met ministers uit andere landen bespreken ze in een videoconferentie hoe het nu verder moet.

Blinken doet zijn hand op zijn hart voordat hij vanuit Doha, Qatar, vliegt naar Ramstein, Duitsland
Blinken doet zijn hand op zijn hart voordat hij vanuit Doha, Qatar, vliegt naar Ramstein, Duitsland (AP)

Volgens Derk Marseille, Duitsland-correspondent, valt er veel te bespreken vanmiddag. Marseille geeft aan dat het voor Nederlands perspectief ook erg belangrijk is om deze middag te volgen. 'Uiteindelijk is Nederland in de toekomst afhankelijk van Duitsland voor bescherming', aldus Marseille.

Ook het verkiezingsprogramma in Duitsland is volop bezig. Met hierin ook standpunten over een Europees leger. 'Alle partijen in Duitsland zijn eigenlijk wel voor een Europees leger. De Groenen spreekt over Europa van een vredesmacht, dus minder de toon in van we moeten de buitengrenzen van Europa verdedigen', zegt Marseille.

Europees leger

Waar veel Duitse partijen een voorstander zijn van een Europees leger, zijn ze in Nederland iets minder enthousiast. Marseille ziet het toch anders. 'In Munster werken legeronderdelen al heel nauw samen, dus het gaat niet meer over of die integratie wordt teruggedraaid. Onder leiding van Duitsland en mogelijk ook Frankrijk gaat de integratie alleen maar sneller vorm worden gegeven, of Nederland dat nu wil of niet.'

Gerelateerde artikelen