Internationaal7 sep '21 18:04Aangepast op 7 sep '21 19:00

Taliban maken nieuwe leider Afghanistan bekend

Auteur: BNR Webredactie

De Taliban hebben de eerste leden van de nieuwe Afghaanse regering gepresenteerd. Mohammad Hasan wordt de nieuwe premier van het land. Abdul Ghani Baradar, mede-oprichter van de groepering, wordt zijn plaatsvervanger. Ook zijn de eerste ministers aangewezen.

Een afbeelding van Abdul Ghani Baradar in het straatbeeld van Afghanistan.
Een afbeelding van Abdul Ghani Baradar in het straatbeeld van Afghanistan. (Hollandse Hoogte / AFP)

De nieuwe regeringsleider werkte in het verleden samen met de inmiddels overleden Mohammed Omar, de andere oprichter van de Taliban. Diverse landen hadden opgeroepen tot een inclusieve regering met verschillende partijen uit de samenleving, maar de aankondigde leden hebben tot dusver allemaal banden met de Taliban.

De zoon van Omar, Mohammad Yaqoob, is benoemd tot minister van Defensie. De functie van binnenlandminister gaat naar Sarajuddin Haqqani. Hij is de zoon van de oprichter van het Haqqani-netwerk, volgens de Amerikanen een terroristische organisatie, en hij wordt gezocht door de FBI.

Toch mist er een opvallende naam, merkt buitenlandcommentator Bernard Hammelburg op. 'De naam die ik mis, is die van Mullah Haibatullah Achoendzada. Dat is de leider van de Taliban en is te vergelijken met de positie van de Iraanse hoogste leider: Ayatollah Khamenei, die heeft het volledig voor het zeggen.' Hammelburg vermoedt dan ook dat de macht grotendeels bij de leider van de Taliban ligt en niet bij de namen van de interim-regering die de Taliban bekend hebben gemaakt. 'Achoendzada is er wel, maar hij is alleen niet zichtbaar. Ik denk dat de nieuwe interim-regering dan ook een beetje een schijnvertoning is, want ze hebben het niet voor het zeggen.'

Machtsgreep

De Taliban kwamen halverwege augustus in Afghanistan aan de macht na de inname van de hoofdstad Kabul. De moslimextremisten zeiden een nieuwe regering te presenteren na het vertrek van de Amerikaanse militairen eind augustus. De aankondiging zou eigenlijk vorige week al plaatsvinden, maar liep vertraging op.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen