Internationaal12 sep '21 11:21

Franse buitenlandminister: 'Taliban liegen'

Auteur: BNR Webredactie

De Taliban liegen en Frankrijk zal geen enkele relatie aanknopen met zijn nieuwgevormde regering. Dat zei de Franse minister Jean-Yves Le Drian van Buitenlandse Zaken zaterdagavond voor zijn vertrek naar Qatar waar hij zondag toekomstige evacuaties vanuit Afghanistan bespreekt.

(Hollandse Hoogte / AFP / Attila Kisbenedek)

Luister terug | Taliban slaan hardhandig protesten neer

'Ze zeiden dat ze sommige buitenlanders en Afghanen vrij zouden laten vertrekken en spraken van een inclusieve en representatieve regering, maar ze liegen', zei Le Drian op France 5 TV. 'Frankrijk weigert deze regering te erkennen of enige vorm van relatie met deze regering te hebben. We willen actie van de Taliban en ze zullen wat economische ademruimte en internationale betrekkingen nodig hebben. Het is aan hen.'

Luister terug | Biden: evacuatie uit Afghanistan buitengewoon succes

Parijs heeft ongeveer 3.000 mensen geëvacueerd en gesprekken gevoerd met de Taliban om die vertrekken mogelijk te maken. Volgens Le Drian zijn er nog enkele Fransen en een paar honderd Afghanen met banden met Frankrijk die in Afghanistan verblijven. Voor die nieuwe evacuatie-operaties is met de Taliban over de opzet van een luchtbrug gesproken, president Macron sprak van voorzichtige onderhandelingen. Bij de gesprekken was ook Qatar betrokken.

Luister terug | Rutte wil Afghaanse vluchtelingen zonder band met Nederland tegenhouden

Voor die nieuwe evacuatie-operaties is met de Taliban over de opzet van een luchtbrug gesproken, president Macron sprak van voorzichtige onderhandelingen. Bij de gesprekken was ook Qatar betrokken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen