Internationaal12 sep '21 09:41

FBI geeft 9/11-documenten vrij

Auteur: BNR Webredactie

De Amerikaanse politiedienst FBI heeft een eerste document vrijgegeven over de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten, zo meldt CNN. Volgens de nieuwszender worden naar verwachting nog meer geheime stukken geopenbaard. De Amerikaanse president Joe Biden meldde ruim een week geleden al van plan te zijn documenten over de aanslagen naar buiten te brengen.

(Hollandse Hoogte / AFP / Anthony Behar)

Luister ook | 20 jaar na 9/11: de War on Terror woedt voort

In het 16 pagina's tellende stuk uit 2016 staan volgens CNN details over het FBI-onderzoek naar de vermeende steun die een Saudische medewerker van het consulaat en een vermoedelijke Saoedische geheim agent in Los Angeles hebben verleend aan ten minste twee van de mannen die op 11 september 2001 vliegtuigen hadden gekaapt.

Het document beschrijft meerdere connecties en getuigenverklaringen waardoor de politiedienst vermoedt dat Omar al-Bayoumi - naar verluidt een Saudische student in Los Angeles - een medewerker was van de Saoedische inlichtingendienst. In het stuk staat dat de man nauw betrokken was bij het verstrekken van 'reisbijstand, onderdak en financiering' om de kapers te helpen. Het document is gebaseerd op ondervragingen van een Saoediër wiens identiteit niet is bekendgemaakt.

Luister ook | 11 september: Rob en AJ op de sofa

Nabestaanden van slachtoffers van de aanslagen keken reikhalzend uit naar de publicatie, zij stellen dat Saoedi-Arabië terreurbeweging Al Qaida, die de aanslagen uitvoerde, de helpende hand heeft gereikt. In een verklaring laat een woordvoerster namens een organisatie van nabestaanden van slachtoffers van 9/11 weten dat het nu vrijgegeven document alle twijfels over de Saoedische medeplichtigheid bij de aanslagen heeft weggenomen. 'Nu worden de geheimen van de Saoedi's aan het licht gebracht en is het de hoogste tijd voor het koninkrijk om verantwoordelijkheid te nemen voor de rol die zijn ambtenaren hebben gespeeld bij het vermoorden van duizenden mensen op Amerikaanse bodem.'

Lees terug | De wereld herdenkt de aanslagen van 11/9


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen