Internationaal16 sep '21 17:00Aangepast op 16 sep '21 17:17

EU-uitspraak kan bedrijven in België 1 miljard euro kosten

Auteur: BNR Webredactie

Een EU-uitspraak kan verschillende bedrijven in België donderdag ruim 1 miljard euro kosten. In 2016 oordeelde de Europese Commissie dat een Belgische belastingregeling verkapte onrechtmatige staatssteun was, en dat al dat geld terug moest worden gehaald. Twee jaar terug werd dat besluit weer teruggedraaid, maar nu is de Europese Commissie in beroep gegaan.

Deze zaak gaat over een regeling uit 2005 voor overwinst. Sommige ondernemingen die deel uit maken van een groter internationaal concern konden hun heffing flink omlaag schroeven, door die boekhoudkundige constructie. Volgens de commissie ging het dan om staatssteun, omdat kleinere concurrenten geen gebruik konden maken van die ruling, een afspraak tussen een bedrijf en de belastingdienst. De commissie vond dit staatssteun en kreeg gelijk. België ging vervolgens in beroep en het Hof deed uitspraak dat het niet ging om illegale staatssteun.

Belastingparadijs

Europa-correspondent Stefan de Vries, geeft aan dat er een groep landen in de Europese Unie, waaronder Nederland, België, Luxemburg, is die 'creatief' omgaan met belastingoplossingen. Dat zint de Europese Commissie en andere lidstaten al langer niet. 'Het is een juridische strijd geworden die al vijf jaar voortduurt. Interessant is dat de advocaat-generaal geadviseerd heeft dat het hier wel gaat om staatssteun. Vaak neemt het Hof die mening over. Daarmee zou er dus een einde kunnen komen aan deze langlopende zaak en wordt België in het ongelijk gesteld. De bedrijven moeten dan alsnog een miljard gaan terugbetalen', stelt de Vries.

Grote bedrijven

Echt wakker liggen, zullen de bedrijven niet van de terugbetaling. '35 grote bedrijven moeten per bedrijf 30 miljoen terugbetalen. Maar het gaat natuurlijk om het feit dat Belgie zal aanvoeren dat dit onderdeel is van hun vestigingsbeleid. Het land wordt onaantrekkelijker voor grote bedrijven. Overigens zal dat wel mee vallen in de praktijk, het gaat namelijk om alleen Belgische bedrijven. Het is een belangrijk signaal van het hof aan de Benelux dat dit soort praktijken echt moet stoppen.'

Vergaande gevolgen

'Het kan dus ook gevolgen hebben voor bedrijven in Nederland. Er zijn natuurlijk al zaken geweest van de Europese Commissie tegen Nederland, denk aan Starbucks. De politiek is al bezig om deze belastingparadijzen aan banden te leggen. Maar dit is een signaal dat ze toch nog wat harder moeten gaan werken om in de lijn te komen met de andere Europese lidstaten', aldus De Vries.

Gerelateerde artikelen