Internationaal20 sep '21 06:53

Diplomatieke crisis door pact VS, VK en Australië

Auteur: BNR Webredactie

Het veiligheidspact tussen de VS, het Verenigd Koninkrijk en Australië, het AUKUS verdrag, heeft dit weekend veel stof doen opwaaien. Australië annuleerde een miljardendeal voor Franse onderzeeërs en de Franse regering heeft haar ambassadeurs uit de VS en Australië teruggeroepen. 'Het is een ernstige crisis', zegt buitenlandcommentator Bernard Hammelburg.

Image
(AP / Naomi Johnson)

Volgens Hammelburg is het voor het eerst dat Frankrijk een ambassadeur heeft teruggehaald, maar hij voegt eraan toe dat Fransen ook wel kunnen overdrijven. 'Ook Charles de Gaulle stapte ooit uit het politieke deel van de NAVO.' Maar hij laat er geen twijfel over bestaan en noemt het 'een ernstige crisis'.

Boos Elysée

Ook zegde Frankrijk een ontmoeting af tussen zijn minister van Defensie, Florence Parly, en haar Britse collega Ben Wallace. Een bron binnen het Franse ministerie meldt zondagnacht aan persbureau AFP dat de ontmoeting, die voor deze week in Londen op de planning stond, niet doorgaat. De diplomatieke crisis ontstond nadat Australië een koopovereenkomst voor Franse onderzeeërs, ter waarde van ruim 30 miljard euro annuleerde ten gunste van vaartuigen van Amerikaanse makelij.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken noemde het verscheuren van het koopcontract 'een mes in de rug'. Australië zegt echter juist 'openhartig, open en eerlijk' tegen Frankrijk te zijn geweest over de zorgen die het land had over de onderzeeërdeal. Die zou te duur zijn geweest en jaren achterlopen op schema.

Luister terug | VS, VK en Australië sluiten militair pact

'Het ging om twaalf klassieke onderzeeërs, in de Amerikaanse technologie gaat het om nucleair aangedreven onderzeeërs. Zij kunnen langer onder water blijven, het is een veel praktischer en mooier wapen tegen China. Van de hardware van een krijgsmacht is de onderzeeër het belangrijkst. Deze versie wordt uitgerust met kruisraketten, die kan overal komen, het is een belangrijk strategisch wapen.'

EU buitenspel

Volgens Hammelburg is het ook belangrijk dat Australië van mening is veranderd over China en het land daadwerkelijk als een bedreiging ziet. Iets wat Frankrijk niet zou begrijpen, denkt Hammelburg die het in geopolitiek aanzien 'een krankzinnige dreun voor de EU' noemt.

Biden zei weliswaar dat Amerika terug is, maar in de Europese hoofdsteden wordt daar sterk aan getwijfeld. 'Ze zien in dat opzicht weinig verschil tussen Biden en Trump'. Waar Europa met China ook op het diplomatieke bord schaakt, daar nemen de VS, het VK en Australië afscheid van het 'Europese geneuzel'. 'De doodklap is dat het voorgekookt is door Boris Johnson, dit is zijn revanche - hij is terug.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen