Internationaal24 sep '21 09:24Aangepast op 24 sep '21 11:22

Voormalig premier Catalonië aangehouden in Italië

Auteur: BNR Webredactie

De voormalige premier van de Spaanse regio Catalonië, Carles Puigdemont, is gearresteerd in Italië. Hij was in Sardinië, naar verluidt om een tentoonstelling te bezoeken. De vraag is nu of hij voor 25 jaar achter de tralies verdwijnt. Alles hangt af van de vraag of hij wordt uitgeleverd, en op welke grond.

De advocaat van Puigdemont meldt dat hij bij aankomst op het vliegveld van Alghero door de douane werd gearresteerd. Er liep een internationaal arrestatiebevel tegen de voormalige premier. Een Italiaanse rechter zal volgens de advocaat mogelijk vrijdag al beslissen of Puigdemont wordt vrijgelaten of uitgeleverd aan Spanje. Hij wordt vanochtend al voorgeleid.

De advocaat van de voormalige premier laat weten dat Puigdemont naar Sardinië reisde om een kunsttentoonstelling te bezoeken en te overleggen met de lokale autoriteiten. Sinds 2017 leefde hij in ballingschap in België om aan vervolging door het Spaanse gerecht te ontsnappen.

In Spanje is het nieuws ingeslagen als een bom. 'Het beheerst alle kranten en media', zegt correspondent Carlijn Teeven.

Celstraf van 25 jaar

Spanje wil hem vervolgen voor zijn rol bij de mislukte afscheiding van Catalonië in 2017. Na een referendum riep de toenmalige bestuurder de onafhankelijkheid uit, waarna politieke leiders werden opgepakt of zich genoodzaakt zagen naar het buitenland te vluchten. Puigdemont kan bij een veroordeling een celstraf van 25 jaar opgelegd krijgen. 'De kans bestaat dat hij wordt uitgeleverd', zegt Carlijn Teeven.

'Spanje wil hem hebben voor fraude en opruiing. Duitsland wilde hem in 2018 voor die redenen niet uitleveren, dus de vraag is wat Italië gaat doen. Tot afgelopen zomer had Puigdemont immuniteit als Europarlementariër, maar die bescherming is verlopen', zegt Carlijn Teeven. Puigdemont stapte naar de Europese rechter, maar die bleef bij de beslissing van het parlement. 'Hij is waarschijnlijk niet naar Italië vertrokken met het idee om opgepakt te worden. Maar hij zal ongetwijfeld hebben geweten van het risico dat hij liep'.

Puigdemont genoot tot begin dit jaar parlementaire onschendbaarheid, nadat hij in 2019 verkozen werd tot Europarlementariër. In maart van dit jaar stemde het Europees Parlement echter in met een verzoek van Spanje om zijn onschendbaarheid op te heffen.

Protesten in Barcelona

Mocht Puigdemont worden uitgeleverd, zullen er ongetwijfeld weer protesten komen. Deze zullen waarschijnlijk niet zo groot zijn als in 2017.

Image
(EPA)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen