Internationaal28 sep '21 08:27Aangepast op 28 sep '21 13:25

Scholz hoopt op 'stoplicht-coalitie'

Auteur: BNR Webredactie

De droom van kanselier-kandidaat Olaf Scholz (SPD) is dat er een 'stoplicht-coalitie' komt, vertelde hij in de Duitse media. Die coalitie zou bestaan uit de SPD, FDP en De Groenen. Scholz's SPD werd de winnaar van de Duitse verkiezingen nadat de partij meer dan een kwart van de stemmen wist te behalen en nipt groter werd dan het CDU/CSU van de huidige bondskanselier Angela Merkel.

De 'ampel-coalitie', zoals het in Duitsland wordt genoemd, is de eerste optie van Scholz bij de formatiegesprekken voor een regering. 'Het zijn inleidende beschietingen, want partijen hebben zich er zelf nog niet over uitgelaten. Toch moet je niet onderschatten hoe goed de partijen elkaar en de partijprogramma's kennen', zegt Duitsland-correspondent Derk Marseille, die de start van de formatie beschrijft: 'Er zijn in de afgelopen maanden teams van tien tot twintig mensen bezig geweest om te kijken welke breekpunten er zijn voor partijen, maar ook om te kijken welke punten er zijn om nader te komen tot elkaar. Dat terwijl men in de campagnes uitstraalt: 'We gaan nooit met die partij samenwerken, want dat is onmogelijk.' Eigenlijk kan de formatie ook snel gaan', denkt Marseille.

Mogelijk vertrek Laschet

Hij ziet namelijk dat er een tendens ontstaat waar men vindt dat de drie winnende partijen aan zet zijn. 'Er hebben drie partijen gewonnen: De SPD, FDP en De Groenen. De andere partij, de CDU/CSU, moet gewoon zijn wonden likken, zich opnieuw oriënteren en een nieuwe leider krijgen.' Duitse media zinspelen dus nu al op een vertrek van Armin Laschet die namens de partij van vertrekkend kanselier Merkel de verkiezingen verloor. 'Zijn partij doet gewoon even niet meer mee. Daardoor kan het wel eens snel gaan in de formatie tussen de drie andere partijen.'

Hete hangijzers

De partij waarmee de formatie het moeilijkst zal worden, is de liberale FDP, voorziet Marseille. 'De SPD en De Groenen zullen er relatief snel uit zijn. Die hebben van te voren al gezegd dat ze graag willen formeren.' De FDP lijkt een lastigere onderhandelingskandidaat. 'Die partij heeft van te voren gezegd dat ze niet willen dat hogere inkomens extra belast gaan worden op hun pensioenen en aandelen. De Groenen en SPD willen dat ze die hogere inkomsten extra willen gaan belasten.' een ander punt dat belangrijk is voor de liberale partij is digitalisering. 'De FDP wil die massief gaan uitbouwen, maar bij de andere partijen staat dat minder hoog op de agenda. De FDP wil ook niet meer staatsschulden gaan maken, terwijl de SPD en De Groenen hebben juist in hun verkiezingsprogramma's staan dat ze zich meer willen inmengen en dus meer staatsschulden willen maken. Dat zouden ze niet alleen willen doen door zelf te investeren, maar ook door schulden over te nemen van Zuid-Europese landen.' Voor de FDP is dat een 'absolute no-go', stelt Marseille.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen