Internationaal30 sep '21 07:38Aangepast op 30 sep '21 13:04

Shutdown Amerikaanse overheid afgewend

Auteur: Mark van Harreveld

Republikeinen en Democraten in de Senaat hebben een deal gesloten waarmee een 'government-shutdown' wordt voorkomen. Dat betekent dat de salarissen van ambtenaren gewoon worden betaald en de staatsmusea open blijven. Vandaag wordt erover gestemd in het congres.

'We hebben een akkoord om een shutdown van de overheid te voorkomen. En we gaan daar donderdag over stemmen,' zei Chuck Schumer, de leider van de Democraten in de Senaat. Het Huis van Afgevaardigden zal kort daarna zijn eigen stemming houden over de noodvoorziening. Daardoor blijft de overheid gefinancierd tot 3 december. De maatregel kan rekenen op brede steun in beide kamers en zal naar verwachting snel worden aangenomen.

Luister terug | Shutdown Amerikaanse overheid dreigt

Opluchting

Amerika-correspondent Jan Postma spreekt van opluchting alom in Washington. 'Beide partijen deden heel stoer, maar niemand wil een shutdown op zijn geweten geweten hebben: alles gaat dan dicht, ambtenaren gaan naar huis, er wordt geen loon betaald - dat wordt hier vaak per week betaald - overheidsinstanties liggen nóg verder achter. En nu is de economie herstellende van de corona, dit komt nu niet uit.'

Infrastructuur

Er wordt vandaag ook gestemd over de infrastructuur. 'Daar wordt het pas echt ingewikkeld', zegt Postma. 'Het zijn plannen van Joe Biden en de Democraten, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden en Democraat Nancy Pelosi heeft gezegd dat het doorgaat, maar noemt geen tijdstip.' En dat is volgens Postma een veeg teken. Met het plan is zo'n 1000 miljard dollar gemoeid en het heeft al de steun van beide partijen in de Senaat. Het moet nu echter door het Huis van Afgevaardigden, maar de Republikeinen hebben al opgeroepen het plan niet te steunen.

Luister terug | Make or break voor Biden

Groter plan

Om de zaken verder te compliceren: de Democraten zijn verdeeld. De gematigde Democraten zijn vóór, de progressieve Democraten willen alleen instemmen wanneer er ook gestemd wordt op een groter plan van 3.500 miljard dollar. En dat plan heeft betrekking op de sociale infrastructuur zoals de gezondheidszorg, kinderopvang en vergroening. 'De meer gematigde Democraten staan daar nog niet achter, daar moeten ze een oplossing voor zien te vinden.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen