Internationaal30 sep '21 17:46

Franse oud-president Sarkozy veroordeeld

Auteur: BNR Webredactie

De Franse oud-president Nicolas Sarkozy is vandaag veroordeeld tot één jaar vrijheidsstraf voor het frauderen met campagnegeld. Hij had veel meer geld uitgegeven aan zijn presidentscampagne in 2012 dan is toegestaan.

Een vrijheidsstraf betekent geen gevangenisstraf. 'Hij krijgt een enkelband. Dat mag voor een celstraf van twee jaar en minder en hij mag daarmee naar zijn werk, dingen doen voor zijn gezin en op bepaalde momenten naar buiten in een daarvoor aangewezen omgeving', vertelt Eveline Bijlsma, correspondent in Frankrijk. Kort na de uitspraak maakte de advocaat van Sarkozy bekend in hoger beroep te gaan.

(EFE)

Fraude met financiering

De opgelegde straf heeft Sarkozy te danken aan de financiering van zijn verkiezingscampagne in 2012. Hij heeft daaraan te veel geld uitgegeven. 'Op een paar meetings ben ik toen der tijd ook nog wel geweest. Die zagen er erg gelikt uit. Het vond vaak plaats in grote zalen, er waren lichtshows en er werd zelfs een verkiezingstune voor hem gecomponeerd', vertelt Bijlsma.

Luister ook | Nicolas Sarkozy moet jaar cel in wegens corruptie

De oud-president heeft uiteindelijk 16 miljoen euro meer uitgegeven aan zijn campagne dan is toegestaan. 'Het maximale bedrag dat uitgegeven mag worden in die fase van de verkiezingscampagne is ruim 22 miljoen', aldus Bijlsma. Toen binnen het campagneteam duidelijk werd dat de uitgaven niet onder die grens bleven, zijn zij creatieve oplossingen gaan bedenken. 'Ze zijn twee boekhoudingen gaan voeren, door te hoge kosten weg te schrijven als kosten voor de partij. Dat is uiteindelijk uitgekomen', legt Bijlsma uit. Daar is Sarkozy vandaag voor veroordeeld.

Meerdere rechtszaken

Er loopt nog een zaak tegen Sarkozy voor poging tot omkopen van een rechter. Hij is daarvoor veroordeeld tot drie jaar celstraf waarvan twee voorwaardelijk. 'Dat komt neer op twee jaar zitten en zou dus ook een enkelband betekenen', zegt Bijlsma. Hij is tegen beiden zaken in hoger beroep gegaan, dus op dit moment is hij nog vrij. Bijlsma betwijfel of de gebeurtenissen erg leven onder de Fransen. 'De zaken lopen al even dus ik denk dat veel van hen een beetje de draad kwijt zijn. Wel heerst er een geruststellend gevoel dat een politicus gestraft wordt voor deze acties.'

Luister ook | 'Bewijs leveren tegen Sarkozy wordt lastig'

Er speelt ook nog een derde zaak waar Sarkozy verdachten is. 'Dat draait ook om illegale campagnefinanciering', zegt Bijlsma. Hij zou 50 miljoen euro hebben aangenomen van Khadaffi, de oud-dictator van Libië. 'Een belangrijke getuige in die zaak heeft zich teruggetrokken. Het wordt dus afwachten wat hier allemaal uitkomt', aldus Bijlsma.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen