Internationaal6 okt '21 14:31

Griekenland en Turkije praten, daarmee is alles gezegd

Auteur: Mark van Harreveld

Griekenland en Turkije ontmoeten elkaar morgen voor de ruim zestigste keer om de wederzijdse verschillen in kaart te brengen. Die lijst aan onenigheden is lang: van de in de vorige eeuw getrokken grenzen tot de status van Cyprus. 'Daar gaan ze niet uitkomen', zegt politicoloog Friso Dubbelboer van het Leiden Asia Center.

(AP)

Luister terug | Griekenland voert defensie-investeringen op vanwege spanningen Middellandse Zee

Erdogans droom: andere grenzen

Dubbelboer noemt het verkennende gesprekken waar niet snel een doorbraak in zal komen. Het grootste pijnpunt tussen beide landen, 'als we niet langer dan een eeuw teruggaan', wordt gevormd door grensgeschillen en wat daar weer uit voortvloeit. Na de Eerste Wereldoorlog zijn er grenzen getrokken tussen Griekenland en Turkije, destijds was men daar tevreden mee, de laatste jaren zijn de Turken dat niet meer. 'Vooral Erdogan droomt van andere grenzen.'

Luister terug | Frankrijk en Turkije blijven op ramkoers

Gas en olie

In het verlengde van die grensgeschillen liggen Turkse aanspraken op eilanden in de Egeïsche Zee, claims die aan gewicht winnen sinds er tien jaar geleden olie en gas onder de zeebodem gevonden werd. Een ander, niet minder groot, conflict speelt sinds 1974 toen de Turken het eiland Cyprus binnenvielen in reactie op de ambitie van het Griekse kolonelsregime om het eiland bij Griekenland te trekken. Sindsdien is Cyprus een gedeeld eiland.

Luister terug | Oplossing Grieks-Turks conflict nog ver weg

Goed teken

Dubbelboer noemt het 'een goed teken' dat beide landen in ieder geval met elkaar aan één tafel zitten voor overleg, al had het hem niet verwonderd als ook deze gesprekken niet waren doorgegaan. Onopgemerkt door de internationale pers, maar breed uitgemeten in beide landen, zijn enkele incidenten die zich de afgelopen weken in de Egeïsche Zee hebben voorgedaan waarbij een Grieks onderzoeksschip, dat een route wilde verkennen voor een toekomstige olie- en gaspijplijn, tot tweemaal toe door de Turkse marine verjaagd is. Eerst bij Kreta, vervolgens voor de Cypriotische kust.

Luister terug | Griekenland laat spierballen zien


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen