Internationaal7 okt '21 07:23Aangepast op 4 okt '22 10:05

Omstreden Texaanse abortuswet tijdelijk geblokkeerd

Auteur: Mark van Harreveld

Een rechter in Texas heeft de zeer strenge abortuswet in die staat tijdelijk geblokkeerd. Zolang er zaken tegen de controversiële wet lopen, mogen vrouwen ook na de zesde week een abortus ondergaan. 'De regering-Biden spande de zaak aan, die zaak wordt nu getoetst', zegt Amerika-correspondent Jan Postma. De staat Texas heeft al bezwaar tegen de uitspraak aangekondigd.

'Beledigende wetgeving'

'Deze rechtbank zal de beledigende wetgeving geen dag langer goedkeuren', oordeelde rechter Robert Pitman. Het Amerikaanse Hooggerechtshof besloot eerder juist dat de wet tot een definitieve uitspraak van kracht mocht blijven. 'De regering-Biden spande de zaak aan tegen de staat Texas. De rechter die de wet opschortte noemde het 'een aanstootgevende ontzegging van het grondrecht', en vindt dat vrouwen op onwettige wijze de controle op het eigen leven ontzegd is.'

Witte Huis-woordvoerder Jen Psaki liet in een verklaring weten dat de uitspraak van Pitman 'een belangrijke stap voorwaarts' is voor het herstel van de grondwettelijke rechten van vrouwen in Texas. 'De strijd is nog maar net begonnen, zowel in Texas als in veel andere Amerikaanse staten waar de vrouwenrechten worden aangevallen', aldus Psaki.

President Joe Biden had de 'bizarre en extreme' wet in Texas eerder al sterk veroordeeld en zijn regering klaagde de staat Texas aan. Naar schatting 85 procent van de Texaanse vrouwen die hun zwangerschap willen laten beëindigen zou dat niet meer in Texas kunnen doen. Een staat mag geen enkele vrouw dat recht ontzeggen voordat de baby levensvatbaar is, beargumenteerde de Amerikaanse minister van Justitie Merrick Garland in de aanklacht. Dat is volgens een uitspraak van het Hooggerechtshof in 1973 ongeveer de 24e zwangerschapsweek.

Luister terug | Wordt recht op abortus teruggedraaid?

Klikpremie

'Het gaat niet alleen om die grens van zes weken', zegt Postma. Het bijzondere van de wet is dat burgers worden ingezet bij de naleving: er is een 'klikpremie' voor wie abortus aangeeft. En dat gaat heel breed: niet alleen de arts die de abortus uitvoert is strafbaar, maar ook de taxichauffeur of familie die een patiënt naar de abortuskliniek rijdt, kan een boete van 10.000 euro krijgen.

Lees ook|Studie: jonge vrouwen voelen zich niet gezien in politiek

Dat de wet tijdelijk geblokkeerd is, betekent allerminst dat het aantal abortussen weer toeneemt. In tegendeel: 'Klinieken en artsen zijn heel huiverig dat als wet toch goedgekeurd wordt, ze vervolgd kunnen worden. Het aantal abortussen in Texas is enorm afgenomen terwijl klinieken in omliggende staten veel drukker wordt.

Luister terug | SGP: abortus is strafbaar, kan dat?


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen