Internationaal6 okt '21 17:17

Johnson ziet niet brexit, maar EU als oorzaak van Britse problemen

Auteur: BNR Webredactie

De populariteit van de Britse premier Boris Johnson lijkt geen deukje opgelopen te hebben door de brandstofcrisis die het land hard raakt. Naast de crisis aan de pomp lopen ook supermarkten en andere winkels tegen bevoorradingsproblemen aan, wat weer zorgt voor lege schappen.

Door de brexit is het voor de bedrijven moeilijker om producten te importen. Daardoor kampt Groot-Brittannië onder andere met een tekort aan chauffeurs die de producten kunnen leveren. Ook is het lastiger geworden om producten te importeren vanwege vergunningen die soms nodig zijn. Chauffeurs op het Europese vasteland staan ook niet te popelen om naar het Verenigd Koninkrijk te komen omdat de 5000 tijdelijke visa die worden uitgegeven slechts geldig zijn tot 24 december.

Het doet echter allemaal weinig met de sfeer bij toespraken die Johnson houdt. Ook woensdag, bij een toespraak voor partij gegadigden, in Manchester kwam Johnson weer optimistisch over. 'De sfeer zat er goed in omdat ze, door corona, nu de verkiezingsoverwinning pas konden vieren. Je merkte dat ook aan de toespraak en hoe hij ontvangen werd', zegt Lia van Bekhoven, correspondent in het Verenigd Koninkrijk. Ook de speech van Johnson straalde niet uit alsof er problemen gaande zijn in het land. 'Het was typisch Boris Johnson. Heel geestig, woordgrappen en genoeg moment om hardop te lachen. Hij was heel luchtig over de inhoud. Hij tilt nergens zwaar aan.'

'Problemen worden opgelost door de markt'

Johnson vindt ook niet dat hij een oplossing moet aandragen voor alle tekorten die er zijn. 'Dat moet hij niet oplossen, maar de markt, vindt hij. De scheefgroei gaat de markt oplossen. Door het tekort van vrachtwagenchauffeurs stijgen de lonen, vrachtwagenchauffeurs worden dus beter betaald en de arbeidsvoorwaarden worden aantrekkelijker. Allemaal goed nieuws, volgens Johnson.

De oorzaken van deze problemen liggen volgens de premier dan ook niet bij de brexit, maar dat het land ooit bij de EU zat. 'Het is volgens hem de schuld van de EU dat Groot-Brittannië een land werd van lage lonen en slecht opgeleid personeel. Dus nu de Britten uit de EU zijn en niet kunnen terugvallen op 'goedkope migranten die de lonen laag hielden of trokken, gaat het een land worden van hooggeschoolde en goedbetaalde werknemers. De hele economie gaat er goed uitzien, volgens Johnson', vertelt Van Bekhoven.

Rijk en arm

Problemen die Johnson wel zelf wil oplossen, hebben te maken met de verschillen tussen rijk en arm. 'Zijn belofte om het land gelijker te maken, de enorme verschillen tussen rijk en arm, daar gaat het land in investeren. Zo krijgen docenten een bonusbedrag om les te geven in minder aantrekkelijke delen van het land', aldus Van Bekhoven.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen