Internationaal8 okt '21 07:25Aangepast op 8 okt '21 11:47

CIA-centrum focust op China

Auteur: BNR Webredactie

De CIA zet een nieuw centrum op dat zich exclusief gaat bezighouden met China. De Amerikaanse inlichtingendienst gaat er inlichtingen verzamelen over de communistische volksrepubliek en inspanningen aansturen om Chinese spionage tegen te gaan, schrijft de Washington Post. 'Biden zet de structuur en de organisatie neer die dat beleid richting China ondersteunt', zegt Amerika-correspondent Jan Postma.

Luister terug | Europa kan niet zonder China

Lange worsteling

Volgens The Washington Post moet de oprichting van het 'China Mission Center' gezien worden als een teken dat de Verenigde Staten zich opmaken voor een grootschalige en jarenlange worsteling met China. CIA-topman William Burns noemt de groeiende rivaliteit met Beijing in een verklaring 'de grootste geopolitieke uitdaging van de 21e eeuw'.

Luister terug | China en Canada laten gevangenen vrij

De krant schrijft dat de CIA wereldwijd meer agenten, taalkundigen en technici gaat inzetten om inlichtingen te verzamelen en Chinese belangen te ondermijnen. De bron vergelijkt dat met de manier waarop de inlichtingendienst tijdens de Koude Oorlog de communistische Sovjet-Unie aanpakte. De CIA gaat bijvoorbeeld ook meer mensen opleiden om Mandarijn te spreken.

Biden zet beleid Trump voort

Het China-centrum ondersteunt niet alleen het Amerikaanse China-beleid, het is daarmee ook een graadmeter voor de Sino-Amerikaanse relaties, die niet wezenlijk anders zijn dan dat ze onder Trump waren. Jan Postma: 'Biden zei natuurlijk altijd: ik ben de anti-Trump, ik ga alles anders doen, maar als je kijkt naar de maatregelen die de Trump-regering nam ten opzichte van China zoals de importheffingen, dan zie je dat Biden die gewoon houdt. Er komen wel meer uitzonderingen op die heffingen, maar ze blijven wel staan uiteindelijk. Biden lijkt zich ook meer uit te spreken over mensenrechten, meer dan Trump dat deed.'

Luister terug | Postma in Amerika: Amerika's hoogste militair vreesde voor oorlog met China

'China is dé concurrent en met het China-centrum zet Biden de structuur en de organisatie neer die dat beleid richting China steun moet geven. China heeft prioriteit.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen