Internationaal8 okt '21 14:10

Tsjechië gaat naar de stembus

Auteur: BNR Webredactie

Tsjechië gaat naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Koploper in de peilingen was tot nu toe de conservatief-liberale partij ANO, die op dit moment ook aan de macht is, maar ANO-partijleider en zittend premier Andrej Babiš ligt onder vuur vanwege financiële malversaties. 'Het ging al niet zo lekker', zegt Oost-Europa-correspondent Stefan Bos, 'Veel mensen zijn klaar met Babiš'.

Premier Andrej Babiš figureert in de Pandora Papers. 'Dat speelt een enorm grote rol in de uitslag', zegt Bos. 'Hij wordt in de straten Babišconi genoemd, wat verwijst naar zijn Italiaanse oud-collega Berlusconi. Hij wordt ervan verdacht dat hij 20 miljoen euro heeft gestopt in 16 eigendommen in Zuid-Frankrijk. Dit heeft hij niet gemeld, ondanks de vereiste vermogensverklaringen.'

Dat het niet helemaal lekker ging met Babiš, was al bekend. 'Er zijn grote demonstraties geweest tegen Babiš. Zo'n twee jaar geleden 250.000 mensen, de grootste demonstratie sinds de val van het communisme. De demonstratie was er omdat hij ook wordt verdacht van het manipuleren van EU-gelden', zegt Bos.

Peilingen

De ANO staat in de peilingen nog steeds bovenaan, met een kwart van de stemmen. 'Er zijn veel ouderen die hem wel zien zitten, het zou zomaar eens kunnen dat hij gaat winnen.' Wel moet de ANO waarschijnlijk gaan samenwerken met andere partijen om een meerderheid te halen: ce communisten of een anti-islamitische partij. 'Met de anti-islamitische partij deelt hij de mening dat er geen nieuwe migranten mogen binnenkomen in Tsjechië', aldus de correspondent.

Viktor Orbán

Babiš is ook goede vrienden met premier Viktor Orbán van Hongarije. Volgens Bos neemt hij zelfs trekjes over van de Hongaarse premier. 'Hij heeft allemaal dagbladen en radiostations in handen. Ook heeft hij heel veel bedrijven in zijn bezit, ondanks hij heeft gezegd dat hij het goed heeft afgehandeld.'

Luister terug |'FDP en De Groenen hebben de kaarten in handen'

Gerelateerde artikelen