Internationaal9 okt '21 10:20

IMF-bestuur laat topvrouw in spanning wachten na ethische rel

Auteur: BNR Webredactie

De topvrouw van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) blijft voorlopig nog op haar post zitten. Kristalina Georgieva igt onder het vergrootglas van de Raad van Bestuur van het IMF. Ze wordt ervan verdacht druk te hebben uitgeoefend om China beter te laten presteren in een ranglijst voor landen met een aantrekkelijk bedrijfsklimaat.

Kristalina Georgieva, topvrouw van het IMF.
Kristalina Georgieva, topvrouw van het IMF. (AP)

Afgelopen week werd Georgieva verhoord over de zaak. Maar daaruit kan het IMF nog geen conclusie trekken over mogelijke maatregelen. De Raad van Bestuur wil eerst nog aanvullend onderzoek laten doen voordat een definitief besluit genomen kan worden.

Lees ook | 'Intensief onderzoek naar onethisch gedrag IMF-topvrouw'

Het IMF zei in een verklaring na de vergadering dat de raad van bestuur 'aanzienlijke vooruitgang' heeft geboekt, maar ermee heeft ingestemd om "meer verduidelijkende details te vragen om de zaak zo spoedig mogelijk af te ronden".

Georgieva wordt ervan beticht een aantal jaar geleden, toen ze nog bij de Wereldbank werkte, druk te hebben uitgeoefend om China beter te laten presteren in een ranglijst voor landen met een aantrekkelijk bedrijfsklimaat. Zelf heeft Georgieva de beschuldigingen fel tegengesproken. Ze zou nooit op het verdraaien van feiten hebben aangedrongen. De kwestie heeft al veel stof doen opwaaien in de financiële wereld.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen