Internationaal10 okt '21 10:48

IMF-top bijeen over 'on-ethisch' handelen topvrouw

Auteur: BNR Webredactie

De raad van bestuur van het Internationaal Monetair Fond (IMF) komt zondag bijeen om te praten met vertegenwoordigers van een advocatenkantoor over Kristalina Georgieva, meldt het Franse perbureau AFP op basis van een anonieme bron. De positie van de topvrouw van het IMF staat ter discussie na mogelijk on-ethisch gedrag van de Bulgaarse.

Kristalina Georgieva, de topvrouw van het IMF.
Kristalina Georgieva, de topvrouw van het IMF. (AP)

Onderzoekers van dat kantoor concludeerden eerder dat Georgieva gegevens zou hebben gemanipuleerd ten gunste van China toen ze bij de Wereldbank werkte. Er loopt al langer een onderzoek naar het gedrag van Georgieva, maar het bestuur oordeelde eerder al dat er aanvullend onderzoek nodig is voordat er een besluit genomen kan worden over de positie van de topvrouw.

Lees ook | IMF-bestuur laat topvrouw in spanning wachten na ethisch rel

China

De IMF-bestuurders hebben deze week al drie keer eerder over de kwestie gesproken: woensdag, vrijdag en zaterdag. Zondag is er een ontmoeting gepland met vertegenwoordigers van advocatenkantoor WilmerHale, dat zou hebben ontdekt dat Georgieva een aantal jaar geleden, toen ze nog bij de Wereldbank werkte, druk zou hebben uitgeoefend om China beter te laten presteren in een ranglijst voor landen met een aantrekkelijk bedrijfsklimaat. Zelf heeft Georgieva de beschuldigingen fel tegengesproken. Ze zou nooit op het verdraaien van feiten hebben aangedrongen. De kwestie heeft al veel stof doen opwaaien in de financiële wereld.

Steun voor Georgieva

Italië, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk zouden hun steun hebben uitgesproken voor de Bulgaarse, meldde de Financial Times vrijdag op basis van ingewijden. De Verenigde Staten hebben volgens de Britse zakenkrant nog altijd geen oordeel geveld over de houdbaarheid van haar positie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen