Internationaal9 okt '21 20:01

Oostenrijkse 'wonderboy' Kurz stapt op als regeringsleider

Auteur: BNR Webredactie

De carrière van 'wonderboy' Sebastian Kurz als regeringsleider in Oostenrijk is van relatief korte duur. Na beschuldigingen van corruptie heeft de partijleider van de Oostenrijkse Volkspartij (ÖVP) zijn aftreden bekendgemaakt, melden Oostenrijkse media.

De Oostenrijkse justitie heeft een onderzoek ingesteld naar de gedragingen van Kurz. Hij zou namelijk de media hebben beïnvloed. Voor het onderzoek werden er ook huiszoekingen uitgevoerd, ook bij naaste leden van het team van de regeringsleider.

Kurz zou als minister van Buitenlandse Zaken in 2016 betrokken zijn geweest bij het omkopen van kranten met belastinggeld. Het doel was positieve berichtgeving over de ÖVP.

De Groenen

Nadat de meldingen van corruptie bekend werden, trok de coalitiepartner, De Groenen, de handen af van Kurz. Die partij wil niet meer met de bondskanselier verder. Een minister uit het kabinet, Alexander Schallenberg, zou Kurz gaan opvolgen.

Kurz wilde van geen wijken weten

De scheuren in de coalitie tussen de conservatieve Oostenrijkse Volkspartij (ÖVP) van Kurz en de Groenen waren snel groter geworden sinds de kanselier wordt verdacht van corruptie en omkoping. De regeringsleider zelf wilde vrijdag nog van geen wijken weten. Maar de linkse milieupartij benadrukte dat Kurz niet meer kan aanblijven. De Groenen eisen een persoon van 'onberispelijk' gedrag.

In 2017 werd Kurz met zijn 31 jaar de jongste regeringsleider ter wereld. Sinds begin 2020 regeert hij met De Groenen.

Gerelateerde artikelen