Internationaal11 okt '21 07:16Aangepast op 11 okt '21 13:59

Nieuwe kanselier Oostenrijk beëdigd

Auteur: Mark van Harreveld

De Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken Alexander Schallenberg is vandaag beëdigd als de nieuwe bondskanselier. Hij volgt daarmee Sebastian Kurz op, die zaterdag op aandringen van de Groenen moest aftreden omdat hij verdacht wordt van corruptie en omkoping. Volgens Oostenrijk-correspondent Michael de Werd is Kurz echter allesbehalve uit de politiek verdwenen.

(EPA / Christian Bruna)

Lees ook | Oostenrijkse 'wonderboy' Kurz stapt op als kanselier

Omkoping en verduistering

In 2016 zouden mensen uit Kurz' inner circle media betaald hebben zodat deze positief over hem zouden schrijven en gunstige opiniepeilingen zouden publiceren. Dat geld zou via schijnrekeningen van het ministerie van Financiën betaald zijn. 'Als het echt klopt, dan zou hij schuldig zijn aan omkoping en verduistering, een behoorlijk zwaar misdrijf', zegt Oostenrijk-correspondent Michael de Werd.

Allesbehalve diplomatiek

Schallenberg is al twee jaar minister van Buitenlandse Zaken en hij was onder meer diplomaat bij de EU. Hoewel Schallenberg in de meeste berichten als een 'typische diplomaat' wordt omschreven, zet De Werd daar zijn vraagtekens bij. Als minister deed hij dingen die niet als diplomatiek bestempeld kunnen worden. 'Een paar maanden geleden tijdens het conflict tussen Israël en de Palestijnen hees hij de Israëlische vlag op zijn ministerie, dat was omstreden in Oostenrijk en in de islamitische wereld dat dat als een provocatie zag.'

Luister terug | Oostenrijkse oud-vicekanselier Strache veroordeeld wegens omkoping

Ook noemt De Werd Schallenberg bij alle kritiek van de EU op Polen en Hongarije 'één van de weinigen die die landen halfhartig verdedigde en dat kwam zeker niet goed aan bij de EU'. Schallenberg is door Kurz voorgedragen, volgens De Werd lijkt het erop dat Kurz van buiten de regering verder wil regeren 'want hij blijft ook partijvoorzitter, hij wordt ook fractievoorzitter in het parlement, het lijkt erop dat Schallenberg zijn stroman zal worden'.

Kurz blijft in de politiek

Volgens De Werd is Schallenberg geen lid van de partij, 'dus daar heeft hij ook geen machtsbasis' en is hij evenmin echt een populaire minister. 'Toen de Groenen verlangden dat Kurz zou aftreden als kanselier verwachtten ze dat hij zich uit de politiek zou terugtrekken en dat heeft hij zeker nog niet gedaan.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen