Internationaal12 okt '21 15:28

Vanaf 1 november 3000 opvangplekken asielzoekers erbij

Auteur: BNR Webredactie

Vanaf 1 november komen er in de opvangcentra voor asielzoekers waarschijnlijk zo'n 3000 plekken bij. Volgens demissionair staatssecretaris Broekers-Knol moet dat in combinatie met de noodopvang die is geopend voldoende zijn om de opvangcentra te ontlasten.

Broekers-Knol vindt dat er geen sprake van een asielcrisis. Het gaat volgens haar om 'een tijdelijke sterke piek' in de instroom van asielzoekers in Nederland, terwijl de uitstroom uit opvangcentra maar mondjesmaat is.

Bezetting

Op dit moment zitten er 31.500 mensen in de asielopvang, van wie er 11.000 al een verblijfsvergunning hebben. Zij moeten doorstromen naar een woning, maar dat lukt niet volgens Broekers. Dat komt vooral door het tekort aan woningen in gemeenten. Er bestaat al enige tijd een achterstand in de doorstroming naar huisvesting in gemeenten.

Luister terug | Omtzigt ziet in Afghaanse situatie paralellen met Molukkers, Srebrenica en toeslagenaffaire

Door de opgelopen druk op de centra hebben asielzoekers die de afgelopen week aankwamen in aanmeldcentrum Ter Apel op stretchers en soms op stoelen moeten slapen, omdat er niet voor iedereen een bed beschikbaar is. Broekers noemt de situatie 'heel vervelend'. Elke week komen er 1000 tot 1100 nieuwe asielzoekers aan in Nederland.

Overbruggingsperiode

De bewindsvrouw roept de gemeenten nogmaals op om de komende weken nog plekken aan te bieden waar asielzoekers terecht kunnen tijdens de overbruggingsperiode. Gemeenten hebben 30 miljoen euro extra gekregen om meer statushouders te kunnen huisvesten. Broekers zei dat ze de burgemeesters regelmatig zelf opbelt of bij gemeenten langs gaat om ze persoonlijk te vragen of ze kunnen helpen.

Luister terug | CU: Nederland heeft nazorgplicht voor Afghanistan

Vorige week kwamen er vanwege de hoge druk al twee noodlocaties bij voor de asielopvang. In Amsterdam werd het marineterrein opnieuw opengesteld voor asielzoekers en in Ede bleef de opvanglocatie Harskamp langer open dan vooraf was gepland.

Gerelateerde artikelen