Internationaal14 okt '21 12:58Aangepast op 14 okt '21 13:25

Afghaanse tolk op Nederlandse evacuatielijst door Taliban vermoord

Auteurs: BNR Webredactie en Mark van Harreveld

Een 36-jarige Afghaanse tolk die voor Nederlanders heeft gewerkt bij een internationale missie, zou woensdag zijn vermoord, melden de NOS en De Volkskrant. De tolk zou door de Taliban zijn vermoord, terwijl hij ook op een evacuatielijst van Nederland stond. Ook verschillende bronnen binnen de Nederlandse overheid bevestigen op de hoogte te zijn. Demissionair minister voor Buitenlandse Zaken Ben Knapen spreekt van 'een vrij ernstige situatie'.

De NOS meldt dat volgens de familie van de man de Taliban naar 's mans identiteit vroegen en hem, toen hij bevestigde de man te zijn die ze zochten, daarop executeerden. Hoewel het moeilijk is de moord te verifiëren, gaan de Nederlandse NOS-bronnen er wel vanuit dat de berichten kloppen. De man werkte niet rechtstreeks voor Nederland, maar voor de Europese politie-missie EUPOL, waar Nederland aan deelnam. Zo kwam hij op de Nederlandse evacuatielijst terecht.

Voorzitter Jan Struijs bevestigt van de Nederlandse Politiebond dat 'de man die genoemd wordt, op de lijst stond om geëvacueerd te worden'.

De tolk verbleef de afgelopen weken regelmatig op andere plekken, maar dat werd steeds moeilijker omdat, zo vertelde zijn broer, vrienden en familie hem onderdak weigerden. Hun levens zouden immers ook in gevaar komen als de Taliban erachter zouden komen dat ze hem onderdak gaven. Ook de vader van de tolk zou beschoten zijn, maar deze zou nog in leven zijn. Volgens de familie zijn de ouders van de vermoorde tolk in levensgevaar. Zij zouden ook op de Nederlandse evacuatielijst staan, zegt de familie.

Nederland machteloos

In een reactie zegt demissionair Buitenlandminister Knapen dat Nederland nog geen bevestiging heeft van de moord. Volgens Knapen is het onmogelijk om mensen die op de evacuatielijst staan beter te beschermen. 'We hebben daar geen ambassade, geen mensen op de grond. Wat dat betreft staan we redelijk machteloos.' Het bericht van de moord op een tolk in Kabul bevestigt de noodzaak om de groep van 2100 Afghanen die Nederland wil opnemen daar 'zo snel als mogelijk' weg te halen, zegt de demissionair minister.

Gevraagd in hoeverre de moord invloed heeft op de gesprekken die de Nederlandse overheid voert met de Taliban zegt Knapen dat de gesprekken praktisch gaan 'over de mogelijkheden om iets voor elkaar te krijgen voor mensen die uit het land moeten'. De vraag van BNR-verslaggever Thomas van Groningen of in die gesprekken ook namen en rugnummers genoemd worden, weigert Knapen te beantwoorden.

Ook staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Ankie Broekers-Knol heeft haar afschuw uitgesproken over de moord.

Gerelateerde artikelen