Internationaal23 okt '21 09:00Aangepast op 24 okt '21 12:19

Salvini moet voor de rechter verschijnen

Auteur: BNR Webredactie

Vandaag begint in Palermo een rechtszaak tegen Matteo Salvini, leider van de Italiaanse rechtse partij Lega en oud-minister van Binnenlandse Zaken. Salvini wordt beschuldigd van ontvoering. Aanleiding is een schip met migranten dat hij in 2019 verbood om in Italië aan te meren.

(ZUMAPRESS.com)

Toegang geweigerd

De zaak draait om 147 bootmigranten die in augustus 2019 werden opgepikt door een schip van de Spaanse NGO Open Arms, legt Italië correspondent Pauline Valkennet uit. 'Salvini, die destijds minister van Binnenlandse Zaken was, heeft toen gezegd dat het schip de haven van Lampedusa niet binnen mocht varen. Hij heeft toen de toegang geweigerd waardoor het schip twee weken op zee moest blijven dobberen.'

In die twee weken werd de situatie aan boord van het schip steeds slechter. 'Sommige migranten werden zo wanhopig dat ze zelfs in zee sprongen.' Uiteindelijk besloot het Openbaar Ministerie op Sicilië na een inspectie dat de migranten aan wal moesten worden gebracht.

Plichtsverzuim en ontvoering

Het Openbaar Ministerie in Palermo vindt nu dat Salvini terecht moet staan wegens plichtsverzuim en ontvoering. Volgens Valkennet zou de partijleider van Lega tot 15 jaar celstraf kunnen krijgen, maar ze verwacht niet dat het zover komt. 'Rechtszaken duren hier vaak vrij lang en er zijn veel mogelijkheden om nog in beroep te gaan tegen een uitspraak.' Wel zou een definitieve veroordeling een einde betekenen voor de politieke ambities van Salvini. Het is namelijk niet toegestaan om een publiek ambt te vervullen met een veroordeling.

Salvini ontkent de beschuldigingen en ziet het als een politiek proces zegt Valkennet. 'Hij zegt gewoon het regeringsbeleid uitgevoerd te hebben en dat het hele kabinet het besluit heeft genomen. Ook zijn er veel meer schepen die rond die periode niet de haven van Lampedusa in mochten.'

Lees ook | 'Italie loopt te hoop tegen coronapas'

Coronapas

Volgens Valkennet leeft de zaak niet erg onder de Italianen. 'Italianen zijn er wel aan gewend dat politici terecht moeten staan. 'De Italianen zijn nu meer bezig met covid en de verplichte coronapas voor werknemers die sinds een week is ingevoerd. Voorafgaand de invoering werden veel problemen verwacht, maar het valt mee zegt Valkennet. 'Het invoeren van de coronapas op de werkvloer, een vrij extreme maatregel, verloopt eigenlijk heel goed. Er zijn geen noemenswaardige problemen.' Wel is het aantal testen omhoog geschoten. In een week zijn er twee miljoen sneltesten uitgevoerd en ook zijn er 400.000 mensen alsnog een prik gaan halen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen