Internationaal25 okt '21 06:52Aangepast op 25 okt '21 14:19

Ongevaccineerde oudere Moskovieten in lockdown

Auteurs: BNR Webredactie en Mark van Harreveld

Vanaf vandaag moeten alle ongevaccineerde Russen boven de 60 in Moskou zo veel mogelijk binnen blijven. De maatregel geldt voor 4 maanden want het aantal coronabesmettingen stijgt ook in Rusland hard. En er zijn nog meer maatregelen aangekondigd. 'Rusland is terug bij af', zegt Rusland-correspondent Joost Bosman.

Dagelijks meer dan 1.000 doden

Rusland noteert het ene na het andere coronadiepterecord, terwijl het aantal vaccinaties stokt. 'Er vielen meer dan duizend coronadoden per etmaal vorige week en dat voor de vierde week op rij', zegt Bosman. 'Rusland is terug bij af, het is nog nooit zo erg geweest. De regering moest wel wat doen.' En dus heeft iedereen van 30 oktober tot 7 november vrijaf en gaat Moskou gedurende twee dagen in een soort lockdown waarbij café's en restaurants de deuren sluiten. Transport, musea en theaters blijven daarentegen open.

Volgens Bosman is er wel kritiek vanuit de middenstand, die de vorige lockdown hard getroffen werd. 'Toen is vijftien procent van de het mkb omgevallen, die zijn gepikeerd dat zij weer aan de beurt zijn.' Detailhandelaren pleiten voor een volledige lockdown.

Krediet

Bosman wijst op de Russische regering die zijn krediet verspeeld heeft: 'Het grootste probleem met deze regering is dat ze al twee keer de overwinning heeft verklaard. Poetin heeft verklaard dat Rusland het gehad heeft.' En dat blijkt nu niet zo te zijn. 'Wat wil je met een bevolking die toch al huiverig is: mensen zijn laks, de anderhalvemeter-regel wordt niet gehanteerd, mensen dragen nauwelijks mondkapjes.'

Rusland zwaarst getroffen Europese land

Het officiële dodental wegens Covid-19 ligt inmiddels op 229.528, waarmee Rusland het meest getroffen land van Europa is. Maar het statistiekbureau Rosstat ging eind augustus al uit van meer dan 400.000 doden.

Ondanks het ontwikkelen van een eigen vaccin, Spoetnik-V, is slechts een derde van de Russische bevolking ingeënt tegen het coronavirus. Die vaccinatiegraad behoort tot de laagste in Europa. Vooral onder ongevaccineerde 60-plussers slaat het virus toe; 86 procent van de coronadoden komt uit deze leeftijdsgroep.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen