Internationaal26 okt '21 13:32

Berlijn stelt groeiverwachting bij

Auteur: BNR Webredactie

De Duitse regering gaat haar economische groeiverwachting voor dit jaar flink naar beneden bijstellen, melden Berlijnse bronnen. De Duitse groeiprognose voor de grootste economie zou dalen van de eerder voorspelde 3,5 procent naar 2,6 procent. Woensdag presenteert de Duitse minister van Economische Zaken Peter Altmaier de nieuwe herfstramingen.

Geen verrassing

De bijstelling komt niet onverwacht: eerder deze maand verlaagden de belangrijkste economische onderzoeksinstituten in Duitsland ook al de raming voor dit jaar vanwege de wereldwijde toeleveringsproblemen, waaronder de chipstekorten die de Duitse autosector parten spelen. De onderzoeksinstituten rekenen nu voor dit jaar op een groei van 2,4 procent, eerder was dat 3,7 procent.

Voor volgend jaar verhoogt Berlijn juist de groeiverwachting naar 4,1 procent van een eerdere voorspelling van 3,6 procent, aldus de bronnen. De instituten becijferen voor volgend jaar een plus van 4,8 procent waar zij eerder nog van 3,9 procent uitgingen.

Exporteurs minder positief

Duitse exporteurs zijn minder positief geworden over de toekomst. Volgens het gerenommeerde economische onderzoeksinstituut Ifo leiden de wereldwijde toeleveringsproblemen en tekorten aan onderdelen zoals chips tot een minder sterke export van de Duitse industrie.

De index die de verwachtingen van exporteurs in de grootste economie van Europa meet, is deze maand naar het laagste niveau gezakt sinds februari. Met name in de Duitse chemie- en auto-industrie zijn exporteurs minder optimistisch over hun export in de komende maanden. Zo is de Duitse autosector flink geraakt door de chiptekorten, waardoor fabrieken tijdelijk stil zijn gelegd.

De graadmeter staat wel hoger dan voor de coronacrisis. In 2020 liet de index nog een zeer scherpe daling zien. De peiling door Ifo wordt maandelijks uitgevoerd onder circa 2.300 Duitse exportbedrijven.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen