Internationaal30 okt '21 10:58

Tweedaagse G20-top Rome van start

Auteur: BNR Webredactie

In Rome is de tweedaagse top van G20-leiders begonnen. Gesproken wordt onder meer over de coronapandemie en de economische gevolgen daarvan. In aanloop naar de COP26-klimaatconferentie in Glasgow waar bijna 200 landen vanaf zondag bijeen komen, bespreken de G20-leiders ook hun posities in dat debat.

(AP Luca Bruno)

Luister ook | President Biden dreigt zonder zijn milieuplannen aan klimaattop te beginnen

20 deelnemers, 80 procent uitstoot

De G20, die bestaat uit 's werelds negentien rijkste landen plus de Europese Unie, is verantwoordelijk voor de uitstoot van zo'n 80 procent van alle broeikasgassen op aarde. Volgens persbureau Reuters zullen de landen dringende stappen beloven om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad Celsius.

Niet alleen staatshoofden wonen de top bij, ook de ministers van Financiën en Volksgezondheid doen mee. Nederland wordt in Rome vertegenwoordigt door premier Mark Rutte en minister van Financiën Wopke Hoekstra. Ook koningin Máxima is aanwezig als VN-pleitbezorger voor inclusieve financiering voor ontwikkeling. Na afloop van de top reist een deel van de delegatie door naar het Schotse Glasgow.

Luister ook | Klimaattop Glasgow ook cruciaal voor Boris Johnson

Protest

De Italiaanse politie heeft in Rome tientallen betogers van straat gehaald en aangehouden. Het Italiaanse persbureau ANSA meldde dat klimaatactivisten midden op een weg waren gaan zitten en daarmee de weg naar het centrum van Rome blokkeerden. Volgens Italiaanse media boden de activisten geen verzet toen ze door de politie werden weggehaald.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen