Internationaal1 nov '21 10:18

VS willen weer met Iran praten over atoomdeal

Auteur: BNR Webredactie

Op de G20-top in Rome maakte de Amerikaanse president Joe Biden bekend dat er opnieuw onderhandelingen gepland staan met Iran over de veelbesproken Irandeal. Volgens buitenlandcommentator Bernard Hammelburg sprak Biden daar voor zijn beurt, maar is het belangrijk dat de Europese leden van het Iran-overleg gezegd hebben een hervatting van de onderhandelingen na te streven.

Luister terug | VN mag Iran weer controleren

Bal bij Teheran

'Ze laten de Iraanse president weten dat dit de enige manier is om onder de sancties uit te komen. Nu ligt de bal weer even bij Iran', zegt Hammelburg. Wat de Iraanse president Raisi bij heropening van de gesprekken te winnen heeft is dat hij niet alleen de economische sancties kan wegspelen, hij kan ook zijn olie weer verkopen. Iran is immers de vierde of vijfde olieleverancier en hervatting van de leveranties is volgens Hammelburg ook in het belang van de wereldmarkt.

Luister terug | Premier Israël bezoekt Witte Huis

Last but not least: 'Geopolitiek is het belangrijk om de oplopende spanning met Iran weg te nemen. De boosaardige taal van landen als Saoedi-Arabië en de VAR neemt toe, dat is niet goed, dat moet omdraaien.' Volgens de buitenlandcommentator heeft Raisi ook een 'eigen belang om weer deel uit te maken van de vaart der volkeren'.

Luister terug | 'Nieuwe Iran-deal is kansloos'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen