Internationaal2 nov '21 08:09

Hooggerechtshof VS heeft twijfels bij strenge anti-abortuswet Texas

Auteur: BNR Webredactie

Het Amerikaans Hooggerechtshof lijkt het aanvechten van de controversiële abortuswet in Texas toe te staan. Dat is de voorzichtige conclusie na de hoorzitting over de strengste abortuswet van Amerika.

De Texaanse wet zorgt ervoor dat het plegen van abortus illegaal is vanaf het moment dat er een hartslag bij een embryo kan worden gemeten. Dat is in veel gevallen al na zes weken zwangerschap het geval. Vaak weten de meeste vrouwen dan nog niet eens dat ze zwanger zijn. Ook de regering van Joe Biden wil dat de anti-abortuswet aangevochten wordt. Het ministerie van Justitie heeft het Hooggerechtshof gevraagd de omstreden Texaanse wet te blokkeren die de meeste abortussen in de staat verbiedt. Volgens de regering gaat de wet tegen een historische uitspraak van het Hooggerechtshof in 1973 (Roe versus Wade) in, waarbij het recht van een vrouw op abortus vastgelegd werd.

Luister ook | Omstreden Texaanse abortuswet tijdelijk geblokkeerd

Jan Postma, correspondent in de Verenigde Staten, vertelt dat bij het aanvechten van de anti-abortuswet vooral twijfels zijn over de uitvoering van de wet. 'De staat Texas zet burgers in om te controleren of die wet nageleefd wordt. Als je als Texaan denkt dat een vrouw abortus heeft gepleegd, dan kan je die vrouw aangeven. Ook de persoon die haar geholpen heeft kan dan aangegeven worden.' Het 'helpen bij abortus' wordt breed geïnterpreteerd, benadrukt Postma. 'Dat zou in theorie om de taxichauffeur kunnen gaan die de vrouw naar een arts brengt en ook de artsen zelf die de abortus uitvoeren.' Als melder kan je dan een premie van zeker 10.000 dollar ontvangen.

Door deze uitwerking van de wet legt Texas de verantwoordelijkheid bij de burgers neer, legt Postma uit. 'De staat zegt dat zij niet verantwoordelijk zijn en dat burgers gebruikmaken van hun recht. De aanklagers stellen nu dat het niet kan en dat het een trucje is zodat de wet niet aangevochten kan worden bij de rechter.'

Vuurwapenrestricties

Het Hooggerechtshof heeft nu ook twijfels over deze werking van de wet. 'Twee conservatieve rechters, die door oud-president Donald Trump zijn aangesteld, zeggen beiden in een hoorzitting dat ze het ongemakkelijk vinden hoe het nu geregeld is en dat ze hun twijfels hebben', vertelt Postma. 'Rechter Brett Kavanaugh (een van de conservatieve rechters, red.), noemt het een maas in de wet. Daarmee neemt hij de woorden van een Democratische collega-rechter over. Hij denkt dat als een conservatieve staat als Texas dit kan doen, dat progressieve staten dezelfde truc kunnen toepassen bij restricties op vuurwapens.' Deze denkwijze ligt vooral gevoelig bij de Conservatieven, denkt Postma.

Of de wet nu ook stopgezet wordt door het Hof, is nog onduidelijk. 'Ze klinken sceptisch, maar ze hebben nog niet gezegd dat ze het willen stopzetten. Ze hebben ook nog niet gezegd wanneer ze hun besluit bekendmaken. Dat blijft allemaal vaag. Her en der zegt men dat er voor het einde van deze maand al een uitspraak zal komen. Dat is al veel sneller dan normaal, want normaal komt het pas in de zomer.'

Compleet verbod op abortus

Dat er een snelle uitspraak verwacht wordt, heeft ook weer een belangrijke reden, stelt Postma. 'De volgende hoorzitting over abortus begint in december. Die gaat over een wet in Mississippi. Er lopen allerlei zaken over het onderwerp, het is een hot issue. Conservatieve Amerikanen hopen dat het Hooggerechtshof een uitspraak zal doen die abortus in heel Amerika moeilijker of zelfs onmogelijk maakt, dankzij een Conservatieve meerderheid in het Hof', aldus Postma.

Gerelateerde artikelen