Internationaal4 nov '21 07:06

Trump wil publicatie documenten voorkomen, hoorzitting begonnen

Auteur: BNR Webredactie

Donald Trump wil koste wat het kost voorkomen dat gegevens van het Witte Huis over de bestorming van het Capitool op 6 januari van dit jaar worden overgedragen aan een onderzoekscommissie. De oud-president stapte naar de rechter en vandaag houdt de rechtbank in Washington een hoorzitting in de zaak. 'Het zal niet echt schadelijk zijn voor hem', zegt Amerika-kenner Raymond Mens.

(AP Brynn Anderson)

De onderzoekscommissie onderzoekt of openbaar moet worden wat zich op 6 januari heeft afgespeeld in Witte Huis. Volgens Mens gaat het dan om verslagen, telefoongesprekken, notities van medewerkers: 'Wat is er door wie en waar gezegd'.

War room

Trump doet het voorkomen dat hij geen actieve rol heeft gespeeld bij de gebeurtenissen rond en in het Capitool en dat hij in het Witte Huis voornamelijk televisie heeft gekeken om de gebeurtenissen te volgen. Andere bronnen zeggen echter dat Trump een veel actievere rol speelde en dat hij een soort 'war room' had ingericht. 'Trumps versie kan door die documenten gewijzigd worden', zegt Mens.

Luister terug | Vervolging dreigt voro Trump-adviseur Bannon

Precedentwerking

Trumps argument om openbaarmaking van de documenten tegen te houden is de precedentwerking die er mogelijk vanuit gaat: presidenten moeten in beslotenheid kunnen regeren. De huidige Amerikaanse president Biden heeft al gezegd publicatie niet te blokkeren uit 's lands belang.

Herverkiezing

Mens denkt niet dat de rechter vandaag spijkers met koppen gaat slaan en dat Trump redelijk sterk staat: 'Het is niet logisch dat al die documenten op straat komen.' Evenmin denkt Mens dat Trump veel te verliezen heeft, zijn achterban denkt toch wel dat het doorgestoken kaart is. Wel zou publicatie waaruit blijkt dat Trump een actieve rol speelde in een soort coup zijn politieke comeback kunnen hinderen: voor herverkiezing is Trump afhankelijk van de meer gematigde Republikeinen en het beeld van Trump als dictator helpt daarbij niet.

Ten slotte zou publicatie Trumps imago als winnaar schade kunnen berokkenen.

Luister terug | Nederlaag in Virginia slecht nieuws voor Biden


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen