Internationaal5 nov '21 10:17

Wijnproductie gedaald tot één van de laagste niveaus ooit

Auteur: BNR Webredactie

Er is dit jaar heel weinig wijn geproduceerd. De verwachting is zelfs dat de productie zal dalen tot een van de laagste niveaus ooit, meldt de Internationale Organisatie voor Wijnbouw en Wijnbereiding. De grote boosdoener is volgens de organisatie de slechte weersomstandigheden als gevolg van klimaatverandering.

Volgens wijnboer Ilja Gort komt dit doordat we als mensen volharden in het verbranden van carbonale brandstoffen. Bij zijn eigen wijnbedrijf valt de schade vooralsnog mee. 'Wij hebben geluk, wij zijn wat minder getroffen door de vorst. We hebben ook een ander beleid, we werken duurzaam, dus de wijnstokken bij ons zijn beter bestand tegen klimaatellende. Maar bijvoorbeeld in de Bourgogne zijn enorme schadeposten.'

Consumptie

Of we door de slechte oogst ook minder wijn gaan drinken, is volgens Gort nog maar de vraag. 'Daar moet ik toch even niet aan denken. Ik las wel dat Frankrijk dit jaar ongeveer 15 miljoen flessen wijn tekort komt. Dat gaat in Frankrijk een enorme klap geven. Witte druiven bloeien eerder dan rode druiven, dus tachtig procent van dat tekort gaat om witte wijn. Dus ze komen eigenlijk 12 miljoen flessen Chardonnay en Sauvignon Blanc tekort.'

Luister ook | Heineken verkocht flink minder bier, maar markt trekt langzaam aan

Dat tekort kan worden opgevangen door wijn uit andere landen te importeren. Zo is Australië een grote producent van Sauvignon Blanc geworden. Gort: 'Daar komt over een paar maanden de nieuwe oogst alweer los. Ook die landen zijn niet vrij van klimaatontwikkelingen, maar het zit in een andere tijdszone, dus dat overlapt elkaar wel. Maar de Franse wijnboeren maken zich enorme zorgen, die vinden het niet leuk.'

Aanpassingen industrie

De directeur-generaal van de internationale organisatie voor wijnbereiding zegt dat er aanpassingen in de industrie nodig zijn. 'Dat gaat over nieuwe druivenrassen', zegt Gort. 'Druivenrassen die bestand zijn tegen de hitte. Daar zijn ze in de ene streek wat voortvarender mee dan in andere. De klimaatverandering is natuurlijk al jaren aan de gang, en de wijnoogst is elk jaar slechter. Dus het is wel onzin dat het iets van de laatste paar jaren is.'

Luister ook | 'Financiering emissiereductie kán'

Toch zijn er nog wel wat problemen die de nieuwe druivenrassen met zich meebrengen. Bijvoorbeeld dat het alcoholpercentage hoger wordt. 'Je hebt nu wijnen die boven de vijftien procent komen, en dan moet je weer alcohol uit de wijn gaan halen, anders mag het geen wijn meer heten. Hier in Bordeaux zijn ze ook bezig met Portugese druivenrassen testen, om te kijken of je er hier goede wijn van kan maken. Daar zijn ze al tien jaar mee bezig en het is nog steeds niet gelukt.'

(Kym Ellis / Unsplash)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen