Internationaal4 nov '21 15:20

Nieuwe reanimatiepoging voor atoomakkoord Iran

Auteur: BNR Webredactie

Het atoomakkoord met Iran krijgt een nieuwe reanimatiepoging. Na maanden stilstand komen op 29 november delegaties van Iran, China, Rusland, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk samen om het akkoord nieuw leven in te blazen. Volgens Reuters zijn ook de Verenigde Staten zijn indirect betrokken bij de gesprekken in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen.

Onder voorzitterschap van de Europese Unie willen zij bereiken dat de afspraken in het kernakkoord met Iran weer worden nageleefd. De deelnemers gaan de besprekingen voortzetten over hoe de 'volledige en effectieve uitvoering' van de overeenkomst door alle partijen kan worden gegarandeerd. Ook gaat het om de mogelijke terugkeer van de Verenigde Staten als een van de ondertekenaars, aldus de verklaring over de nieuwe ronde overleg. De Amerikanen zullen er in Wenen wel bij zijn als waarnemers.

Olie

Volgens BNR's buitenlandscommentator Bernard Hammelburg is de aanzet voor deze nieuwe gesprekken belangrijk voor Iran. 'Ze zeggen dat ze van die 'ongelooflijke, onrechtvaardige en smerige' sancties af willen. Dat is dan ook hun uitgangspunt. Hun olie kunnen ze amper exporteren, vooral illegaal of in kleine hoeveelheden. Het is heel lastig voor de een van de grootste olieproducenten van de wereld.' Hammelburg denkt, helemaal in deze tijd van hoge inflatie, dat het ook voor het Westen voordelig is als de sancties afgezwakt zullen worden. 'Hett zou voor ons allemaal een groot voordeel hebben.'

Trump

Het atoomakkoord dat Iran en de zes grote mogendheden in 2015 sloten, legde Irans omstreden nucleaire programma aan banden in ruil voor het verlichten van sancties die het land waren opgelegd. Onder president Trump zegden de Verenigde Staten de overeenkomst op, waarna Iran zijn atoomprogramma weer aanzwengelde. Sinds het aantreden van Trumps opvolger Biden probeert vooral de Europese Unie het akkoord te redden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen