Internationaal10 nov '21 13:00Aangepast op 10 nov '21 14:44

Duitsland steunt nieuwe EU-sancties tegen Belarus

Auteur: BNR Webredactie

Duitsland steunt nieuwe EU-sancties tegen Belarus, dat zei minister Heiko Maas van Buitenlandse Zaken woensdag. Belarus zou bewust migranten illegaal de grens naar Polen laten oversteken, vanwaar ze zo snel mogelijk door willen reizen naar Duitsland.

(Joris van Gennip)

Maas trad niet in details over eventuele extra EU-sancties tegen Belarus. Wel liet hij weten dat ze ook andere landen en luchtvaartmaatschappijen zouden kunnen raken, als blijkt dat zij betrokken zijn bij de doorreis van illegale migranten.

Luister ook | Polen roept noodtoestand uit aan Wit-Russische grens

'De situatie in het grensgebied is heel ernstig. Er zitten op dit moment rond de 2000 mensen in de vrieskou', zegt Stefan Bos, correspondent Oost-Europa. Volgens hem zijn er al ongeveer 12.000 Poolse troepen naar het gebied gestuurd om de situatie te bewaken. 'De vluchtelingen zijn vooral jonge mannen die de grens over willen steken. Maar er zijn ook vrouwen en jonge kinderen', aldus Bos. 'Sommigen zijn door de kou overleden.'

Rusland

Polen beschuldigt de Russische President Vladimir Poetin van de migratiecrisis. 'De Poolse president Mateusz Morawiecki zei dat Poetin Belarus aanmoedigt om de migranten in te laten vliegen vanuit het Midden-Oosten en Azië om zo uiteindelijk Europa te destabiliseren.' Moskou zegt respect te hebben voor hoe Belarus de situatie in het grensgebied aanpakt. 'Meer dan dat kan Moskou ook eigenlijk niet zeggen, want het is een nauwe bondgenoot van Belarus. Beiden hebben belang om de situatie te destabiliseren in Europa', legt Bos uit. Allebei de landen hebben te maken met sancties vanuit Brussel. 'Wellicht is dit ook een manier om Brussel verder onder druk te zetten.'

Luister ook | Loekasjenko gebruikt migranten tegen EU

Niet alleen Polen heeft te maken met de vluchtelingen vanuit Belarus. 'Litouwen grenst ook aan Belarus en daar is vannacht de noodtoestand ingegaan', zegt Bos. Eerder deze week riep Polen ook een noodtoestand uit. Volgens de Oost-Europa correspondent zou het goed kunnen dat wij in Nederland ook iets van de situatie gaan merken. 'Een grote groep mensen probeert nu illegaal de grens over te komen. En sommigen is dat ook al gelukt, bijvoorbeeld in Duitsland', aldus Bos.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen