Internationaal10 nov '21 13:07Aangepast op 10 nov '21 13:27

Rechter: Trump moet geheime documenten prijsgeven over bestorming Capitool

Auteur: BNR Webredactie

Donald Trump moet geheime documenten prijsgeven over wat er voorafgaand aan de bestorming van het Capitool, op 6 januari, gebeurde. De oud-president probeerde te voorkomen dat de documenten zouden worden ingezien door een onderzoekscommissie, maar daar gaat de rechter niet mee akkoord.

Voormalig president Donald Trump met zijn vrouw Melania Trump tijdens een baseballwedstrijd in Atlanta.
Voormalig president Donald Trump met zijn vrouw Melania Trump tijdens een baseballwedstrijd in Atlanta. (ANPfoto)

Trump beriep zich op zijn presidentiële privilege. Juridische experts waren verdeeld over de vraag of dit nog wel van toepassing is op een voormalig president. De reden dat het verzoek van Trump gisteravond uiteindelijk is afgewezen door de rechter, is omdat Trump niet meer de rechten heeft van een huidige president. 'De rechter zei inderdaad: zodra je presidentschap stopt, ben je gewoon weer burger en gelden de regels zoals die voor ieder ander geldt', vertelt Amerikadeskundige Diederik Brink. Als de zittende president geen privilege claimt, dan is er geen enkele belemmering. President Joe Biden heeft gezegd dat hij de archieven wel wil prijsgeven. 'Het is dus niet zo, zoals bijvoorbeeld met een koning, dat de rechten die je eenmaal gekregen hebt als president, eeuwigdurend zijn.'

Hoger beroep

Trump heeft hoger beroep aangetekend, maar dat heeft hij volgens Brink al gedaan voordat de rechter een uitspraak deed. 'Dat gaf al een stukje wanhoop aan. Het voordeel voor hem is dat hij weet dat de commissie die onderzoek doet naar 6 januari maximaal nog een jaar kan functioneren. De Republikeinen staan op winst voor de verkiezingen van komend jaar. En dan weet je: het eerste wat je moet doen is deze commissie stoppen. Dus als hij voldoende kan traineren, dan lukt het deze commissie niet om aan de hand van deze documenten belangrijke conclusies te trekken. Dus het is aan Trump om te blijven traineren', zegt Brink.

Inhoud documenten

De inhoud van de documenten bestaat uit correspondentie en aantekeningen van Witte Huismedewerkers en organisatoren. 'De commissie heeft getuigenis van een heleboel oud-Witte Huismedewerkers en organisatoren van de bijeenkomsten op 6 januari gevraagd', legt Brink uit. In die verklaringen staat wat de Witte Huismedewerkers die dag onderling besproken hebben, en nog belangrijker: wat Trump toen deed. 'Toch is een hele hoop van wat er op die dag gebeurde al in het publieke domein. Sterker nog: Trump - en een heleboel anderen - hebben gezegd: het was volledig onze bedoeling om druk uit te oefenen op de Congresleden om de winst van Joe Biden niet te certificeren', concludeert Brink.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen