Internationaal12 nov '21 12:30

2G in steeds meer delen van Duitsland van kracht

Auteur: BNR Webredactie

Niet alleen in Nederland, ook in Duitsland worden de coronarecords gebroken. Donderdag kwam het aantal nieuwe positieve testen er voor het eerst boven de 50.000, een kwart meer dan een week geleden. Kanselier-kandidaat Olaf Scholz (SPD) zegt dat er meer maatregelen nodig zijn om de winter door te komen.

Als het aan Scholz ligt gaat het hele land zo snel mogelijk richting het 2G-model, waarbij alleen gevaccineerden of mensen die corona hebben gehad een QR-code kunnen krijgen. Sommige deelstaten zijn inmiddels al begonnen met 2G, vanaf maandag geldt dat ook voor Berlijn. 'Ook Die Grünen zeggen dat alles op alles gezet moet worden om mensen zich te laten vaccineren', zegt Duitsland-correspondent Derk Marseille. 'Dat duidt er dus op dat 2G daar wel in de lijn der verwachting ligt.' In Oostenrijk is het aantal gevaccineerden verdrievoudigd in de afgelopen tien dagen ten opzichte van de tien dagen daarvoor. Sinds maandag is het 2G-model daar van kracht.

Boosterprik

Net als Nederland zijn ook de Duitsers aan het formeren. De coalitiepartners van Scholz, de grootste kanshebber om Angela Merkel op te volgen als bondskanselier, zijn het erover eens dat vaccinatieplicht geen optie is, zegt Marseille. 'Maar het gaat wel over steeds verdergaande maatregelen om uiteindelijk het inentingspercentage omhoog te krijgen. Een derde van de Duitsers is nog niet ingeënt. Dat moet in elk geval boven de 75 procent, zeggen experts. De beperkende maatregelen voor ongevaccineerden zullen gewoon steeds verder opgevoerd worden, totdat er een bepaald percentage bereikt is.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen