Internationaal15 nov '21 06:58

Oostenrijk: ongevaccineerden in lockdown

Auteur: BNR Webredactie

In Oostenrijk geldt vanaf vandaag een heuse lockdown voor ongevaccineerden. Wie niet gevaccineerd is moet binnen blijven. Gevaccineerden mogen niet lijden onder degenen zonder prik, zei bondskanselier Schallenberg eerder al. De winter en de feestdagen worden ongemakkelijk voor mensen die geen prik hebben gehaald, benadrukte hij ook.

(ANP / AFP ? Georg Hochmuth)

Handhaving moeilijk

Volgens Oostenrijk-correspondent Michael de Werd was er zondag een kleine demonstratie in het centrum van Wenen met paar honderd mensen, maar hebben oppositiepartijen al protesten aangekondigd. De lockdown zou tegen de grondwet indruisen. Een ander punt: 'De meeste experts zeggen dat juist deze lockdown voor ongevaccineerden nauwelijks effect zal hebben, de politie heeft ook al gezegd de maatregelen niet te zullen controleren, handhaving is moeilijk'.

Oostenrijkers hebben vanaf maandag een geldige reden nodig om hun woning te verlaten, zoals boodschappen doen, werken en doktersbezoek. Mensen die de regels overtreden, riskeren een boete van 1.450 euro. Zo'n 60 procent van de Oostenrijkse bevolking is gevaccineerd, het aantal besmettingen neemt er hard toe.

Eerste stap

Schallenberg zegt dat de feestdagen 'ongemakkelijk' worden voor ongevaccineerden. 'Het klinkt als een aankondiging dat het niet zo snel voorbij zal zijn', zegt De Werd die denkt dat er gepoogd gaat worden om bij de rechter werk te maken van deze maatregelen die tegen de grondwet in zou druisen. De lockdown duurt 10 dagen, volgens de correspondent vragen veel mensen zich af of deze 10 dagen de eerste stap zal zijn voor een langere lockdown.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen