Internationaal19 nov '21 06:54

Belarus ontruimt migrantenkamp

Auteur: BNR Webredactie

De situatie aan de grens van Polen en Belarus lijkt een verrassende wending te hebben genomen nu Belarus de twee grootste migrantenkampen aan de grens met Polen ontruimd heeft. De Poolse grenswacht bevestigt de ontruiming van de kampen. 'De vluchtelingen zijn naar een verwarmd magazijn overgebracht', zegt EU-correspondent Stefan de Vries.

(ANP / Anadolu Agency)

Repatriatie

Vandaag werd ook bekend dat de eerste Irakezen die in Wit-Rusland waren gestrand, zijn teruggevlogen naar Irak. 'Nu is de druk op de Europese grens voorbij', zegt De Vries. 'Europa heeft de rug recht gehouden, het plan van Loekasjenko is niet gelukt.'

Volgens een woordvoerder van de Poolse grenswacht is het kamp in het grensgebied leeggelopen, maar proberen groepen migranten nog steeds op andere plekken de oversteek te maken. De ontruiming van de migrantenkampen volgt na intensief en onconventioneel diplomatiek overleg: de Duitse bondspresident Angela Merkel belde deze week maar liefst twee keer met Loekasjenko, die normaal gesproken als een melaatse wordt gemeden door Europese leiders.

Geen onderhandelingen

Volgens Belarus telt het land nu zo'n 7.000 migranten. De regering stelt voor dat 5.000 terugkeren naar hun land, en dat de EU er 2.000 opneemt. De Duitse regering reageerde echter 'niet te buigen voor de druk' en geen migranten op te nemen. De Europese Commissie stelde eerder dat met Loekasjenko niet onderhandeld kan worden over de situatie van de mensen aan de grens.

Eerder donderdag haalde Irak honderden landgenoten op uit Belarus. Zij gaan vrijwillig terug, omdat het ze niet lukt Polen binnen te komen en daarmee de Europese Unie te bereiken. Een toestel van Iraqi Airways nam zo'n 400 migranten mee naar Erbil en Bagdad.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen