Internationaal18 nov '21 13:35Aangepast op 18 nov '21 13:54

Ook 2G in Tsjechië en Slowakije, Duitse IC's lopen vol

Auteur: BNR Webredactie

Niet alleen in Nederland blijft het aantal coronabesmettingen stijgen. In veel andere Europese landen wordt ook gekeken naar strengere maatregelen of worden die al ingevoerd. Zo volgen Tsjechië en Slowakije Oostenrijk met het 2G-beleid. Ook in Duitsland wordt hierover nagedacht.

(Peter Hilz )

België en Frankrijk

In België zijn werknemers vanaf zaterdag verplicht om vier van de vijf werkdagen thuis te werken als het werk dat toelaat, zoals bij kantoorbanen. Ook wordt de mondkapjesplicht weer uitgebreid, die gaat gelden voor kinderen vanaf tien jaar. De maatregelen gelden tenminste tot eind januari. Ook in Frankrijk werden gisteren voor het eerst sinds augustus meer dan 20.000 nieuwe coronagevallen gemeld, maar tot nieuwe maatregelen gaat het daar vooralsnog niet leiden. Dankzij het coronapaspoort en vaccinaties meent de regering dat de situatie nog onder controle is. Alle Fransen tussen de 50 en 64 jaar kunnen inmiddels hun derde vaccinatie halen

2G ook in Tsjechië en Slowakije

De Tsjechische premier Andrej Babiš heeft gezegd dat er een 2G-beleid gaat gelden voor publieke evenementen en diensten. Met een negatieve test kom je er vanaf maandag niet meer in. In Slowakije, waar gisteren een recordaantal van 8.342 besmettingen werd geregistreerd, wordt een vergelijkbaar beleid ingevoerd: werkplekken en niet-essentiële winkels worden alleen nog toegankelijk voor gevaccineerd personeel en mensen die kunnen bewijzen dat ze zijn hersteld van corona.

Luister ook | Oostenrijk: ongevaccineerden in lockdown

Een land dat al is overgegaan op 2G is Oostenrijk. Sinds maandag geldt er een lockdown voor de ongeveer 2 miljoen ongevaccineerde mensen in het land. En niet zonder reden, want ook in Oostenrijk werd gisteren een recordaantal besmettingen gemeld. In Duitsland werden gisteren meer dan 52.000 nieuwe positieve coronatests geregistreerd, een record sinds het begin van de pandemie.

IC's in Duitsland lopen vol

Ook de Duitse bondskanselier Merkel wil meer maatregelen. Gisteren deed ze een beroep op de leiders van de Duitse deelstaten, die voor een groot deel zelf hun aanpak van corona mogen inrichten. Vandaag overleggen de deelstaatleiders met de nationale regering over de volgende stappen, want de IC's lopen ook in Duitsland weer vol. 'Het is weer helemaal mis', zegt Duitsland-correspondent Derk Marseille. 'Daarmee is ook het politieke momentum enorm toegenomen.'

Luister ook | 2G in steeds meer delen van Duitsland van kracht

Net als in Nederland wordt ook in Duitsland geformeerd. 'Maar de oude regering onder leiding van Merkel staat nog steeds aan de lat', zegt Marseille. 'Zij zijn ook aan het worstelen met wat er nu gebeurt. Er zijn in Duitsland gemiddeld 34 IC's op 100.000 inwoners. In Nederland is dat zes per 100.000 inwoners. Maar ook in Duitsland zie je dat de druk op de verpleegkundigen enorm is toegenomen en daarmee zijn er gewoon te weinig handen aan het bed. Dus ook in Duitsland neemt de nood echt toe.'

Deelstaten

In Duitsland wordt per deelstaat bijgehouden hoe het gaat. Vooral in het Oosten van het land, in de deelstaten Thüringen en Saksen, zijn de besmettingscijfers hoog, net als in Beieren. Marseille: 'Als je kijkt naar die drie deelstaten, dan zijn het alle drie staten met een eigen cultuur en met veel eigen politieke zeggenschap.' Inmiddels heeft Merkel de wens uitgesproken om vanuit Berlijn met landelijke besluiten te komen. 'Om haar die mogelijkheden te geven is een wettelijke noodtoestand uitgeroepen. Het is tot nu toe alleen nog niet gebeurd dat die deelstaten zijn gepasseerd. Er was altijd wel overleg. Maar de nieuwe Duitse regering is daar nu een ei over aan het leggen, over de zeggenschap uit Berlijn. En dat ligt weer heel gevoelig in de deelstaten.'

Ook in Duitsland wordt steeds meer gesproken over 2G. Dit geldt al voor sportscholen, maar wordt mogelijk ook ingevoerd bij restaurants. 'Die 2G zoals in Oostenrijk ligt wel heel erg voor de hand, vooral als die nieuwe regering er straks is', aldus Marseille.

Geen pas, geen werk

In Duitsland moeten werknemers zonder coronapas er rekening mee houden dat ze geen salaris meer krijgen. Als ze niet kunnen aantonen dat ze zijn gevaccineerd, genezen of getest (3G), dan mogen ze niet gaan werken. Het bedrijf kan dan besluiten je geen loon te betalen, waarschuwt minister van Werkgelegenheid Hubertus Heil.

Ongevaccineerden moeten met een actuele test bewijzen dat ze niet zijn besmet met corona, benadrukt Heil. 'Doe je dat niet, dan mag je het bedrijf niet in en dan moet je verwachten dat er bijvoorbeeld geen sprake is van doorbetaling van loon', zegt de bewindsman tegen Duitse media.

Werkgevers moeten de 3G-regel op de werkplek, die nog deze maand ingaat, controleren, aldus Heil.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen