Internationaal19 nov '21 10:08Aangepast op 14 sep '22 13:23

Japan steunt economie met 431 miljard euro

Auteur: BNR Webredactie

Japan strooit een steunpakket ter waarde van 56 biljoen yen (omgerekend 431 miljard euro) uit over de eigen economie om het land uit de crisis te krijgen. Volgens de Japanse premier Fumio Kishida is het nieuwe pakket, het derde al sinds het begin van de pandemie, voldoende om het Japanse volk 'een gevoel van veiligheid en hoop' te geven. 'De nieuwe regering wil laten zien waar het voor staat', zegt BNR-econoom Han de Jong.

Reactie op krimp

Het geld wordt gebruikt voor eenmalige uitkeringen aan jongeren, ook de lonen van verplegers en verzorgend personeel gaan mogelijk omhoog en met het geld wil de premier de oplopende brandstofkosten in toom houden. Dit laatste om onder andere transportbedrijven en de visserij te ondersteunen. Ieder huishouden met kinderen onder de 18 jaar krijgt omgerekend zo'n 775 euro gestort in de hoop dat de consumentenbestedingen weer op gang komen. De Jong: 'Japan heeft in oktober een nieuwe regering gekregen, die wil wel laten zien waar ze voor staan. De economie is in het derde kwartaal gekrompen, de regering reageert nu op die krimp.'

Luister terug | Japanse economie krimpt harder dan verwacht

Weinig effect inflatie

De wereldwijde stijging van de inflatie heeft volgens De Jong weinig invloed op de Japanse economie - het land kampt al sinds de jaren '90 met een stabiele deflatie. 'Vanaf die tijd hebben de opeenvolgende regeringen bij voortduring enorme pakketten de economie in geslingerd om de groei aan te zwengelen en de inflatie naar boven te krijgen. Dat is eigenlijk nauwelijks gelukt. Japan heeft al heel lang een milde deflatie, en onder invloed van de huidige omstandigheden loopt de inflatie een beetje op, maar heel veel is dat niet'.

Critici van Kishida's beleid zeggen dat het geld alleen maar opgepot wordt, anderzijds zijn de restricties op het openbare leven min of meer allemaal opgeheven. 'Er is weer vrijheid om te besteden en het zou zomaar kunnen, zeggen voorstanders, dat die bedeling de economie aanzwengelt.'

Luister terug | Japan: klem tussen Spelen en corona

Staatsschuld

Kishida's voorgangers Yoshihide Suga en Shinzo Abe kwamen vorig jaar met steunpakketten ter waarde van respectievelijk 40 biljoen en 38 biljoen yen, dat uitdelen is niet zonder gevolgen: 'Enerzijds zijn ze niet in een depressie terechtgekomen, anderzijds bedraagt de overheidsschuld meer dan tweehonderd procent van het bbp, die wordt niet kleiner. Daar is Italië heilig bij. De ervaring is dat die enorme pakketten weinig resultaat sorteren.'

'We zijn in staat geweest om economische maatregelen te nemen die de nieuwe samenleving na de pandemie zullen openen', zei Kishida tijdens besprekingen tussen het kabinet en de coalitie. Volgens de premier loopt het steunbedrag nog verder op als andere elementen zoals leningen en het beschikbaar stellen van fondsen worden meegerekend.

Luister terug | Japan oefent met VS én Frankrijk

Toch inflatie

De consumentenprijzen in Japan zijn in oktober voor de tweede maand op rij gestegen. Vooral de hogere prijzen voor energie en met name brandstof zorgden ervoor dat het leven in Japan in doorsnee iets duurder werd. De prijzen exclusief die van verse voedingsmiddelen stegen op jaarbasis met 0,1 procent, meldde het Japanse ministerie van Binnenlandse Zaken. Dat cijfer kwam overeen met de gemiddelde verwachting van analisten. De prijsstijging werd gedrukt door de lagere tarieven voor mobiele telefonie. Aan de pomp waren Japanners in doorsnee 21 procent meer kwijt in vergelijking met een jaar eerder.

De inflatie in Japan is nog altijd veel minder hoog dan die van andere economieën zoals de Verenigde Staten of in Europa. De stijgende olieprijzen beginnen voor Tokio evenwel een probleem te worden. De Japanse regering wil onder andere transportbedrijven en de visserij helpen met de hoge brandstofrekening.

Lees ook | Japan denkt aan schrappen dagelijkse toeristenlimiet


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen