
Het plan kan trapsgewijs toegepast worden, legt Duitsland-correspondent Derk Marseille uit. 'De strategie achter het plan is dat er eenheid wordt gebracht in de algemene regels, maar dat er lokaal ook de mogelijkheid is om aanpassingen te doen.' Als drie op de honderdduizend covidpatiënten in het ziekenhuis terecht komen in een periode van zeven dagen, dan wordt er in dat gebied automatisch overgegaan op 2G-beleid. Op het moment dat het om zes patiënten gaat, worden de regels nog wat strenger. Dan moeten gevaccineerden zich bijvoorbeeld voor een concert ook laten testen. Als het gaat om meer dan negen covidpatiënten, kan er lokaal besloten worden om een lockdown in te voeren.'
Maatwerk
Volgens Marseille zijn de Duitsers doodmoe van algemene maatregelen die voor iedereen gelden, dat weten politici ook. 'Iedereen snapt dat als de ziekenhuizen vollopen, dat er maatregelen genomen moeten worden.' Op het moment dat het goed gaat in een regio, mogen daar ook meer vrijheden worden doorgevoerd. Op de vraag of mensen niet gewoon van de ene naar de andere, 'vrijere' deelstaat reizen zegt Marseille dat dat niet tegengehouden kan worden. 'Het blijft uiteindelijk eigen verantwoordelijkheid.'
IC
De intensive cares liggen in Duitsland ook grotendeels vol. Toch is gisteravond bekend gemaakt dat er minimaal twintig covidpatiënten uit het oosten van Nederland worden overgeplaatst naar deelstaat Noordrijn-Westfalen. Volgens Marseille is dat alleen maar terug te voeren op een uitstekende relatie tussen de twee. 'In vorige lockdowns is er goed samengewerkt, dus de lijntjes zijn nu kort. Volgens Duitse ziekenhuizen kan het ook gewoon. Op het moment dat er voor Duitse patiënten geen plek meer is op de IC, dan gaat er iets mis. Uiteindelijk speelt loyaliteit een grote rol.'
Bondsraad unaniem over nieuwe wet
De Bondsraad in Duitsland, het hogerhuis van het parlement, heeft unaniem ingestemd met een nieuwe wet die de juridische basis legt voor de coronamaatregelen in het land. Het conservatieve blok CDU/CSU dreigde de goedkeuring van de wet donderdag nog te blokkeren.
De christendemocraten van vertrekkend bondskanselier Angela Merkel domineren de Bondsraad, de vertegenwoordiging van de deelstaatregeringen. Zij uitten donderdag in het lagerhuis van het parlement stevige kritiek op de wet voordat die werd aangenomen. De wetgeving zou niet ver genoeg gaan, maar er is nu een compromis gesloten. De wet moet binnen drie weken geëvalueerd en zo nodig verbeterd worden.
Met de huidige noodwet voor coronamaatregelen, die donderdag afloopt, kan de sluiting van bijvoorbeeld winkels, scholen en restaurants worden bevolen. Deze mogelijkheid komt niet terug in de nieuwe wet. Wel kan de coronapas worden ingevoerd op werkplekken en in het openbaar vervoer, wat dus betekent dat mensen gevaccineerd, genezen of getest moeten zijn. De wet is de eerste van de vermoedelijk nieuwe regering van Duitsland. De coalitiegesprekken tussen de centrumlinkse SPD, klimaatpartij de Groenen en de liberale FDP bevinden zich in een vergevorderd stadium. Zij willen volgende week hun regeerakkoord presenteren.
Lockdown niet uitgesloten
De coronasituatie in Duitsland is zo zorgwekkend dat een lockdown voor alle inwoners niet kan worden uitgesloten, waarschuwt gezondheidsminister Jens Spahn. Het aantal besmettingen met het coronavirus blijft oplopen en de ziekenhuizen raken steeds voller met coronapatiënten.
'We bevinden ons nu in een situatie waarin we niets kunnen uitsluiten', meent Spahn. Het hoofd van het RKI heeft mensen dringend opgeroepen hun aantal contacten te verminderen. Volgens Lothar Wieler heerst in Duitsland 'een grote uitbraak' en is het tijd om op de 'noodrem' te trappen.
Omdat het virus zich snel verspreidt, zijn er grote zorgen over de capaciteit van de ziekenhuizen. Het Robert Koch Instituut voor ziektebestrijding (RKI) meldde vrijdag de registratie van 52.970 nieuwe besmettingsgevallen binnen 24 uur en 201 nieuwe sterfgevallen, waarmee het dodental in Duitsland stijgt naar ruim 98.700.