Internationaal19 nov '21 10:37Aangepast op 19 nov '21 11:24

Oostenrijk: prikplicht en tien dagen lockdown

Auteur: BNR Webredactie

Oostenrijk voert per 1 februari een algemene vaccinatieplicht in, een primeur in de Europese Unie. Daarnaast gaat heel Oostenrijk vanaf maandag in lockdown om de sterke toename van het aantal coronabesmettingen te keren. Alleen supermarkten, drogisten en apotheken mogen openblijven, horeca en scholen blijven in ieder geval de komende tien dagen dicht.

(ANP / AFP / Hans Punz)

Mensen mogen alleen van huis voor boodschappen, lichaamsbeweging, werk of bezoek aan een arts. Daartoe is besloten na overleg van de regering met de negen deelstaten, waarvan er twee, Salzburg en Opper-Oostenrijk, deze ingrijpende maatregel al hadden genomen, maar dan tot de kerstdagen.

Kanselier Alexander Schallenberg maakte de 'moeilijke besluiten' bekend, verwijzend naar het vele menselijk leed. 'We willen geen vijfde golf'. De lockdown kan met tien dagen worden verlengd. Sinds maandag is in het Alpenland al een lockdown van kracht voor mensen boven de 12 jaar die niet volledig zijn gevaccineerd, op straffe van een boete van 1450 euro.

In Oostenrijk is ongeveer 65 procent van de bevolking gevaccineerd, wat volgens de premier schandalig laag is. Het is de vierde keer dat het land in lockdown gaat. De deelstaten Salzburg en Opper-Oostenrijk kampen met de hoogste infectiecijfers van het land en de ziekenhuizen liggen er vol coronapatiënten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen