Internationaal21 nov '21 12:01Aangepast op 21 nov '21 12:29

Polen: Belarus destabiliseert Europa

Auteur: BNR Webredactie

Polen beschuldigt Belarus ervan een andere, minder opzichtige, strategie te hebben gekozen om migranten de EU-grens over te krijgen. Volgens de Poolse minister van Defensie Mariusz Blaszczak dirigeert Belarus nu kleinere groepen migranten op veel verschillende plaatsen naar de grens. De Poolse premier Polen Mateusz Morawiecki noemt de crisis de meest 'serieuze poging in dertig jaar om Europa te destabiliseren'.

Luister terug | EU beschuldigt Rusland van inmenging in kwestie Wit-Rusland

De Poolse autoriteiten worden sinds enkele maanden dagelijks geconfronteerd met honderden pogingen van migranten om illegaal de grens over te steken. De situatie zou de afgelopen dagen echter zijn verbeterd, volgens de Poolse grenswacht werden vrijdag 195 pogingen tot grensoverschrijding opgemerkt, woensdag waren dat er nog 501 en donderdag 250. Volgens de EU worden de grensoverschrijdingen door de Belarussische president Loekasjenko georkestreerd uit wraak voor de EU-sancties die hem en de zijnen ten deel zijn gevallen sinds de gestolen verkiezingen in Belarus vorig jaar en de daaropvolgende harde onderdrukking van de oppositie door het regime.

Destabilisatie

De Poolse premier Morawiecki omschreef de grenscrisis als de meest 'serieuze poging in dertig jaar om Europa te destabiliseren'. Ook schreef hij op twitter dat Polen alles zal doen 'om de grenzen van de EU te verdedigen'. Via YouTube deelde de Poolse regering zondag een Engelstalige video getiteld #WeDefendEurope - Wij verdedigen Europa. 'Vandaag is Polen het doelwit, maar morgen zijn Duitsland, België, Frankrijk of Spanje aan de beurt', waarschuwt Morawiecki in de video.

Artikel wordt vervolgd onder de video

Luister terug | Het nieuwe Oostfront

Hybride oorlog

Volgens de premier is er geen sprake van een normale migratiecrisis, hij beschuldigt Loekasjenko van een hybride oorlogsvoering tegen de EU, een conflict waarbij ook niet-militaire middelen worden ingezet om tegenstanders te verzwakken. 'Het doel is om de situatie in Europa te destabiliseren, voor het eerst sinds het einde van de Koude Oorlog.'

EU-sancties sorteren effect

Inmiddels wordt het moeilijker voor migranten om naar Belarus te komen: luchtvaartmaatschappijen uit landen als Libanon en Turkije stopten onder druk van de EU met het vervoeren van mensen uit onder meer Irak en Syrië naar Minsk. Irak haalde de afgelopen week honderden burgers op die waren gestrand in het grensgebied.

Laat onverlet dat er nog steeds grensoverschrijdingen plaatsvinden, volgens de Poolse autoriteiten echter minder massaal en meer gespreid. De grootste groep die vrijdag de grens wilde oversteken bestond uit zo'n 200 mensen, weer andere groepen waren veel kleiner en bestonden uit enkele tientallen mensen. 'De buitenlanders waren agressief. Ze gooien met stenen en vuurwerk en gebruikten traangas', verklaarde de Poolse grensbewakingsdienst.

Luister terug | Migratie als wapen

Topoverleg Polen Baltische staten

Het einde van de grenscrisis lijkt nog niet in zicht, Defensieminister Blaszczak zei op de Poolse radio te verwachten dat de onrust aan de grens nog maanden zal aanhouden. De Poolse premier overlegt zondag over de crisis met zijn Baltische ambtsgenoten. Morawiecki kwam zondagochtend in Estland aan en sprak daar met minister-president Kaja Kallas. Later op de dag bezoekt hij Litouwen en Letland.

Luister terug | Belarus ontruimt migrantenkamp


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen