Internationaal22 nov '21 18:43Aangepast op 22 nov '21 20:14

Oostenrijk wil coronavaccinatie verplichten ‘Grote kans dat ongevaccineerden niet meer mogen skiën’

Auteur: BNR Webredactie

Europaverslaggever Geert Jan Hahn reist deze week door een aantal Europese landen. Hoe is het gesteld met nieuwe lockdowns en discussies over 1G, 2G en 3G? En hoe is die discussie dan bij ons in Nederland?

Vandaag zit hij in Salzburg. Hij ontmoet daar onder meer de Nederlandse ondernemer Jack van Nunen. Hij is bootfitter, oftewel: past voeten en wintersportschoenen zo goed mogelijk op elkaar aan.

Lees ook: BNR EUROPA 2G-TOURNEE

Je kunt hieronder het hele gesprek met Jack beluisteren. Over de gevolgen van de nieuwe lockdown in Oostenrijk voor zijn werk, maar ook over een andere 'crisis' waar hij mee kampt, namelijk die van het gebrek van grondstoffen.

Vaccinatieplicht

‘We zitten nu voor drie weken in een lockdown. Vanaf 13 december gaat het hopelijk weer open. En na die tijd komt er voor ongevaccineerden een vervolg op de lockdown.' Volgens Van Nunen is de kans groot dat ongevaccineerden dan niet mogen skiën. ‘De vaccinatiegraad in Oostenrijk is vrij laag en dat percentage moet gewoon omhoog. Als het niet veilig kan, dan moet het maar met een strenge maatregel. Vanaf 1 januari 2022 geldt daarom voor iedereen in Oostenrijk een vaccinatieplicht.’

Luister ook | Oostenrijk voert lockdown en verplichte vaccinatie in

Volgens Van Nunen is de financiële steun voor hem als ondernemer in Oostenrijk gelukkig ‘prima geregeld’. ‘Vorig jaar heb ik een mooi steunpakket gekregen en er waren een aantal fondsen waar je aanspraak op kon maken. Die financiële steun werd vrij snel uitbetaald', legt hij uit.

Met een glimlach de deur uit

Toch mist Van Nunen het wel om nu niet vanuit zijn shop te kunnen werken. ‘Ik mis het contact met mijn klanten. Mensen komen altijd met een probleem binnen. Óf hun skischoenen of hun voeten doen pijn, maar uiteindelijk gaat 98 procent van mijn klanten altijd weer met een glimlach de deur uit. Dat zijn de momenten waar ik het voor doe.’


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen