Internationaal23 nov '21 13:06

Biden: Jerome Powell blijft voorzitter van Amerikaanse Centrale Bank

Auteur: BNR Webredactie

Als het aan president Joe Biden ligt, blijft Jerome Powell voorzitter van de Amerikaanse Centrale Bank, ook wel het Federal Reserve (FED). Dat maakte Biden maandag bekend. Zijn voorganger Trump stelde Powell aan als hoofd van de Centrale Bank in de Verenigde Staten. Zijn grootste concurrent voor de toppositie, Lael Brainard, wordt de nieuwe vicevoorzitter van de FED. 'Een verstandige keuze', zegt BNR huiseconoom Han de Jong.

President Joe Biden samen met Jerome Powell tijdens de nominatie voor voorzitter van de Raad van Bestuur van de Federal Reserve in het Witte Huis in Washington DC.
President Joe Biden samen met Jerome Powell tijdens de nominatie voor voorzitter van de Raad van Bestuur van de Federal Reserve in het Witte Huis in Washington DC. (ANPfoto)

De 68-jarige multimiljonair Jerome Powell kan tot in 2026 aanblijven als voorzitter van de FED, daarmee blijft zijn functie in conservatieve handen. En dat is volgens De Jong 'een verstandige keuze'. De Centrale Bank moet namelijk onafhankelijk zijn, 'en het is eigenlijk heel erg vervelend als republikeinse presidenten republikeinen gaan aanstellen en democratische presidenten democraten. Dan komt de onafhankelijkheid van de Centrale Bank in het geding, dus ik denk dat dit een verstandige keuze is', vertelt De Jong.

Onder vuur

In de laatste maanden kwam Powell onder vuur te liggen doordat hooggeplaatste centrale bankiers - onder zijn leiding - dubieuze beleggingen gedaan zouden hebben. De democraten verwijten hem dat hij dit soort incidenten in de financiële wereld niet streng genoeg heeft aangepakt.

Concurrentie

Daarnaast leek de 59-jarige econoom Lael Brainard steeds meer kans te maken voor de functie van FED-voorzitter. Begin november had zij een sollicitatiegesprek met president Biden, dat volgens de Wall Street Journal 'goed verliep'. Brainard is uiteindelijk aangesteld als vicevoorzitter.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen