Internationaal24 nov '21 13:07

Europees Parlement spreekt over staat democratie Slovenië

Auteur: BNR Webredactie

Het Europees Parlement praat vandaag verder over de staat van de democratie in Slovenië. Een EU-delegatie bezocht het land ongeveer anderhalve maand geleden om te kijken naar de staat van democratie. Dat gebeurde onder leiding van Europarlementariër Sophie in 't Veld. 'De druk die wij leggen op Slovenië helpt wel degelijk en dat is interessant om te zien', aldus In 't Veld.

(ANP COPYRIGHT MMP MISCHA SCHOEMAKER)

Het Europees Parlement gaat naar Slovenië toe, monitort voortdurend wat daar gebeurt, stelt vragen en zet de spotlight op het land. Dat zorgt er volgens In 't Veld voor dat het daar niet snel uit de hand loopt. Er waren twee belangrijke punten van zorg. 'Slovenië weigerde om gedelegeerde aanklagers te sturen naar de nieuwe Europese corruptiebestrijder, het Europees Openbaar Ministerie. Nu is het een week voor het debat over dat onderwerp en zijn er plotseling tóch aanklagers benoemd.' En het tweede punt heeft de maken met het onafhankelijke persagentschap. 'Het land had de wettelijk verplichte financiering daarvan stopgezet. Ook dat is sinds een week of drie weer op gang gekomen en zo is te zien dat het toch helpt.'

Twitter

Ondanks dit succes leidde het bezoek van de EU-delegatie wel tot veel kritiek uit Sloveense hoek. Premier Janez Janša wilde niets te maken hebben met de Europarlementariërs en ging los op Twitter. 'Die stromen met Twitterberichten houden aan. Ook mijn collega's van zijn politieke partij zijn op Twitter voortdurend bezig met mij aanvallen, zwartmaken en beschuldigen. Maar dat probeer ik allemaal te negeren', zegt In 't Veld.

Luister ook | Autocratische Sloveense premier nieuwe voorzitter EU

Ze legt uit dat hoewel de Sloveense premier veel grip probeert te krijgen op de publieke instellingen in het land, die instellingen nog goed functioneren. 'Denk bijvoorbeeld aan het constitutioneel hof en de Rekenkamer.' In landen als Hongarije en Polen is dat volgens haar volledig van de rails gelopen. De Europarlementariër denkt dat het lang duurt om dat te repareren. 'Zelfs als daar straks nieuwe regeringen komen, waar we wel op hopen, kan dat lang duren.' In Slovenië zat de EU daar volgens haar wat eerder bovenop. 'Dat is ook zo in andere landen, zoals Slowakije en Malta.'

Luister ook | Polen en EU op ramkoers: 'We kunnen dit niet accepteren'

Inzetten op het dichtdraaien van de geldkraan om deze landen nog feller onder druk te zetten, vindt In 't Veld lastig. 'De Europese Commissie moet besluiten om subsidies stop te zetten. In het geval van Hongarije en Polen twijfelt de commissie erg. En dat zijn toch echt de grootste zondaars.' Volgens de Europarlementariër moet het zo zijn dat de Europese Commissie spierballen kan tonen naar alle lidstaten in de EU. 'Dan moet je zorgen dat een commissie krachtig is. We zien de laatste tijd dat de nationale regeringen veel macht naar zich toe trekken. Ze willen aan de ene kant de commissie bewust zwak houden, en aan de andere kant dat ze hard ingrijpt. Dat gaat natuurlijk niet samen', aldus In 't Veld.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen