Internationaal25 nov '21 11:54Aangepast op 25 nov '21 19:37

2G en 3G: wat vinden de Europarlementariërs in Straatsburg?

Auteur: BNR Webredactie

Europaverslaggever Geert Jan Hahn reist deze week door een aantal Europese landen. Hoe is het gesteld met nieuwe lockdowns en discussies over 1G, 2G en 3G? Geert Jan is inmiddels in Straatsburg, in het Europees Parlement.

(ANP / Hollandse Hoogte / Ton Toemen)

'De vrijheid van de een stopt waar de vrijheid van de ander begint', zegt Caroline Nagtegaal, Europarlementariër namens de VVD. Zij is voorstander van het 2G-beleid. Haar partij en D66 steunen in Nederland het 2G-beleid. Maar in het Straatsburg zijn ook tegenstanders, zoals Rob Roos, van JA21. Hij stapte eerder deze maand naar de rechter vanwege de invoering van het 3G-beleid in het Europees Parlement; Europarlmentariërs moeten sinds 3 november een QR-code laten zien voordat ze naar binnnen mogen.

Buitensluiten

'Die rechtszaak kan wel twee jaar duren', vertelt Roos. 'Maar we hebben ook een schorsing van de maatregelen aangevraagd. Die uitspraak wordt eind december verwacht. Tot die tijd moet ik een zelftest doen en moeten ze me naar binnen laten. Daardoor kan ik mijn werk doen, want ik was gewoon helemaal buitengesloten.' Roos is dan ook geen voorstander van invoering van het 2G-beleid. 'Natuurlijk is het een venijnig virus, maar laten we alsjeblieft stoppen met het buitensluiten van mensen. Ik gun iedereen z'n vaccin, maar ik gun ook iedereen de vrijheid om dat niet te doen.'

Bert-Jan Ruissen zit namens de SGP zit in het Europees Parlement. Ook hij is geen voorstander van zowel 2G als 3G. 'Ik ben heel kritisch op de coronapas. Het creëert een bepaalde tweedeling, een bepaalde dwang richting ongevaccineerden om zich te laten inenten. En dat vind ik een fundamentele keuze.'

Geert Jan vervolgt zijn 2G-tour vandaag met een reis naar Luxemburg, waar hij de Nederlandse veldepidemioloog Amrish Baidjoe ontmoet. Ze bespreken hoe een expat-land als Luxemburg omgaat met de maatregelen en wat die maatregelen betekenen voor de inwoners. Vanmiddag vertelt Geert Jan erover in het BNR-programma In de Middag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen