Internationaal26 nov '21 10:56

QR-code omarmd in Luxemburg: 'Bewustzijn dat kleine maatregelen erger kunnen voorkomen'

Auteur: Lisa van der Velde

Geert Jan Hahn reist met de trein door een aantal Europese landen. En kijkt hoe het daar gesteld is met de coronamaatregelen. Vandaag is op bezoek bij een Nederlandse veldepidemioloog in Luxemburg: Amrish Baidjoe. Hij is lid van het voormalig Red Team en werkt nu als directeur bij Artsen zonder Grenzen in Luxemburg.

(EPA/JULIEN WARNAND)

Baidjoe legt het G-beleid uit aan de hand van dijken, die het land moeten beschermen als dit overstroomt. Zo verwijst Baidjoe in dit geval naar de zorg die de druk niet meer aankan. 'Voor mij blijven test, trace en isolate de fundamentele dijken. Namelijk het bron- en contactonderzoek en het laagdrempelig testen. Een combinatie van beiden is eigenlijk de essentiële dijk van het beleid.' Maar ook andere langdurige maatregelen, zoals de G's kunnen volgens hem worden gezien als een dijk waardoor je het water niet ziet overstromen.

Luister ook | 2G en 3G: wat vinden de Europarlementariërs in Straatsburg?

Het voeren van homogeen beleid kan nog wel eens lastig zijn in Luxemburg, want er wonen veel internationale mensen en Baidjoe ziet daardoor veel losse gemeenschappen. 'Maar een aantal dijken lijkt goed te werken in het land. Het QR-code-systeem is heel sterk aanwezig en daar is weinig geluid over geweest. Iedereen vond het allang prima dat het leven op deze manier een goede doorgang kon vinden.' En dat geldt volgens de veldepidemioloog ook voor de mondmaskers. 'Die bleven gehandhaafd in het OV, maar ook in de supermarkten en dat is geen enkel probleem. Het bewustzijn dat overgeven aan kleine maatregelen erger kan voorkomen is hier groot.'

Proportioneel

Wel is ook Baidjoe een aantal keer tegen de vraag aangelopen of het beleid wel proportioneel is. Hij ervoer dat in verschillende landen, want hij woonde tijdens de pandemie ook nog in Zwitserland, Frankrijk, Nederland en Noorwegen. Het Noorse beleid in de periode rondom de bevalling van zijn vrouw voelde voor hem te veilig. 'Het was heel moeilijk voor mij om mee te mogen naar controles en echo's en ik mocht maar tot twee uur na de bevalling blijven.' Dit had volgens hem niet gehoeven. 'Het was in het jaar dat er al sneltesten waren. Ik kon mij elke dag laten testen en een masker dragen. Dan was er een heel laag risico om anderen te besmetten.'

Luister ook | Oostenrijk wil coronavaccinatie verplichten 'Grote kans dat ongevaccineerden niet meer mogen skiën'

Volgens Baidjoe is er in Luxemburg inmiddels een beetje een balans gevonden, omdat het QR-code-systeem is omarmd. Maar het thuiswerkadvies wordt niet als algemene lijn door de bevolking gevolgd en ook in Luxemburg lopen de cijfers op.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen