Internationaal1 dec '21 08:36

Duits parlement gaat over vaccinatieplicht stemmen

Auteur: BNR Webredactie

Het is de bedoeling dat het Duitse parlement nog dit jaar over een algemene vaccinatieplicht stemt, aldus toekomstig regeringsleider Olaf Scholz tegen de krant Bild. De verplichting zou dan in februari of maart kunnen ingaan.

Oostenrijk, buurland van Duitsland, kondigde onlangs als eerste Europese staat een vaccinatieplicht voor iedereen aan. In beide landen zijn in verhouding minder mensen gevaccineerd tegen corona dan in andere West-Europese landen. De sociaaldemocratische Scholz, die binnenkort Angela Merkel gaat opvolgen als bondskanselier, bepleitte de vaccinatieplicht eerder dinsdag tijdens coronaspoedberaad met Merkel en de leiders van de zestien deelstaten.

Image
(ANP)

Dat er mogelijk een vaccinatieverplichting in het verschiet ligt, is opmerkelijk. Coalitiepartner FDP is namelijk erg tegen een lockdown. Als uitkomst heeft Scholz met de coalitiepartner een vaccinatieverplichting afgesproken. 'Want dit willen ze wel. Uiteindelijk staan de drie partijen van de coalitie er met z'n allen achter. Dus de kans is groot dat het ook werkelijkheid gaat worden', zegt Hanco Jürgens, van het Duitsland Insituut. Voordat de verplichting ingaat, willen de partijen eerst iedereen nog de kans geven om vrijwillig de prik te nemen. 'Welke straffen er staan op het niet volgen van de vaccinatieverplichting, is niet bekendgemaakt.'

Volgens gezondheidsminister Jens Spahn zijn tot het einde van dit jaar nog zeker 50 miljoen prikken beschikbaar. Ook worden er meer doses besteld zodat iedereen aan de verplichting kan voldoen.

Duitsland werkte al aan een prikplicht voor personeel in de zorg. De deelstaten riepen de regering in Berlijn haast te maken en deze nog dit jaar in te voeren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen