Internationaal2 dec '21 15:53Aangepast op 2 dec '21 16:12

Duitse leiders eens over vaccinatieplicht per 1 februari 2022

Auteurs: BNR Webredactie en Isa Radder

De Duitse leiders zijn het eens geworden over strengere maatregelen voor ongevaccineerden en een algemene vaccinatieplicht per 1 februari 2022. Deze moet alleen nog wel langs het parlement. Het merendeel van de vrijetijdsbesteding is alleen nog toegankelijk voor mensen die zijn gevaccineerd of die recent zijn genezen. Maar zelfs dan is er op sommige plekken nog een negatieve testuitslag nodig.

(ANP/Persbureau Meter)

Bondskanselier Merkel geeft aan dat iedereen had gehoopt dat de vaccins optioneel maken genoeg zou zijn. Maar dat ze geen andere keuze meer hebben dan verplichten, omdat vaccineren de enige weg is uit de pandemie.

De vrijetijdsbesteding voor ongevaccineerden wordt dus ingeperkt. Supermarkten blijven wel open. Discotheken en nachtclubs ook, maar moeten sluiten zodra er meer dan 350 besmettingen per 100.000 inwoners van de betreffende regio zijn geteld in de afgelopen week.

Luister ook | EU-voorzitter: moeten het hebben over vaccinatieplicht

Andere maatregelen

Om de vierde coronagolf in te dammen komt er een boostercampagne. In Duitsland moeten tot de kerst 30 miljoen boosterprikken worden gezet. 'In deze enorme campagne gaan vooral mensen zich laten prikken die zich langer tijd tegen vaccinatie hebben verzet. De plicht komt, dus misschien moet ik mij toch maar inenten. Niet alleen dokters, maar ook apothekers, dierenartsen en tandartsen worden ingezet om deze campagne te realiseren. Iedereen die kan prikken moet helpen', stelt Marseille.

'Ook kunnen deelstaten zelf beslissen om strenge regels op te stellen. Op straat zie je niet meer alleen genezen of gevaccineerd, maar ook de plus erbij met een test. In Duitsland dragen ze al langer een medisch mondmasker in de supermarkten. Veel deelstaten zitten aan hun grenzen, de zorgmedewerkers kunnen niet meer', aldus Marseille.

Luister terug | Duits parlement gaat over vaccinatieplicht stemmen

Merkel

Vanavond neemt na 16 jaar Angela Merkel informeel afscheid als bondskanselier. Ze is het nog een paar weken tot haar opvolger Olaf Scholz zijn intrede doet. 'Er is groots uitgepakt met een televisieshow om half acht en een taptoe. Zij spelen een zelfgekozen nummer van Merkel, een nummer van Nina Hagen', vertelt Marseille.

Luister ook | Opinie: nieuwe leiderschap, nieuw elan!


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen