Internationaal2 dec '21 13:15Aangepast op 2 dec '21 14:17

Topoverleg over spanningen Rusland-Oekraïne

Auteur: BNR Webredactie

De spanningen langs de Russisch-Oekraïense grens lopen steeds verder op nu beide landen een troepenmacht in de grensstreek opbouwen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Anthony Blinken, spreekt donderdag met zijn Russische ambtgenoot Sergey Lavrov over de situatie in het Russisch-Oekraïense grensgebied.

Minister Blinken (links) ontmoet zijn Russische ambtsgenoot Lavrov
Minister Blinken (links) ontmoet zijn Russische ambtsgenoot Lavrov (Russian Foreign Ministry/TASS)

Luister ook | Het nieuwe Oostfront

Invasie

‘Heel belangrijk’, noemt BNR-buitenlandcommentator Bernard Hammelburg het overleg tussen de Verenigde Staten en Rusland. ‘Blinken is woensdagmiddag bij een NAVO-bijeenkomst van de NAVO in Letland enorm uitgevallen tegen de Russen. Hij zei dat alles erop wijst dat Rusland klaar staat voor een invasie in Oekraïne. Dat accepteren we niet.’ De uitspraken van Blinken volgen op een toespraak van Vladimir Putin, waarin de Russische president dezelfde beschuldigingen uitte richting de NAVO en Oekraïne.

Krim-crisis

Volgens Hammelburg is het de hoogste tijd dat de twee grootmachten met elkaar om de tafel gaan zitten. ‘Het conflict tussen Rusland en Oekraïne is nooit helemaal gestopt. Er is voortdurend een situatie die bij het minste of geringste letterlijk en figuurlijk kan ontploffen’, legt hij uit. ‘Daarbij is de relatie tussen het het Westen en Rusland sinds de Krim-crisis enorm verpest. Voorheen deed Rusland nog mee aan het G7-overleg en de NAVO-Rusland-raad. Dat is allemaal geschrapt. Er zijn dus bijna geen gremia waarin Rusland en Amerika elkaar rechtstreeks in de ogen kunnen kijken. Daarom is het goed dat ze in het kader de vergadering van de OVSE dit initiatief hebben genomen.’

Raketten

Of Europa in dit overleg ook zou moeten aanschuiven, daarover is Hammelburg duidelijk. ‘Voor Europa is het probleem natuurlijk veel dringender. Die raketten in Kaliningrad staan niet op Washington gericht, maar bij wijze van spreken wel op Rotterdam. Maar als er bij dit overleg tussen deze twee traditionele supermachten een groep boze Europese landen aanschuift, wordt het een soort Poolse landdag. Dat is niet handig. Ik denk dat dit een goede formule is.' Tegelijkertijd betwijfelt de buitenlandcommentator of het gesprek iets gaat opleveren. ‘Ik ben er niet zo optimistisch over, maar ik ben toch blij dat het gebeurt.’

VS waarschuwen

De Verenigde Staten waarschuwen de Russen het buurland Oekraïne niet binnen te vallen. De Amerikaanse buitenlandminister Blinken dreigde zijn Russische collega Lavrov met 'ernstige gevolgen', als Moskou besluit 'de confrontatie aan te gaan' en tot een invasie besluit.

Blinken en Lavrov spraken elkaar in de buurt van de Zweedse hoofdstad Stockholm. De Amerikaanse bewindsman zei zich grote zorgen te maken over de plannen van Rusland voor nieuwe agressie tegen Oekraïne. De beste manier om een crisis te voorkomen is diplomatie, benadrukte hij. Blinken riep op tot volledige naleving van het akkoord van Minsk. Het gaat daarbij om afspraken na de annexatie van het Oekraïense schiereiland Krim door Rusland in 2014. Het akkoord was bedoeld om het conflict met pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne op te lossen. De vrees bestaat dat de Russen dat gebied gaan inlijven.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen